Джейкъб Шарвит, директор на отдела за морска археология в Израелския

...
Джейкъб Шарвит, директор на отдела за морска археология в Израелския
Коментари Харесай

Израелски водолаз извади от морето древен кръстоносен меч

Джейкъб Шарвит, шеф на отдела за морска археология в Израелския институт за антики, заяви, че е открит дълъг към метър меч, който съгласно специалисти датира от епохата на кръстоносните походи. Мечът беше изложен преди дни в средиземноморското пристанище Цезария.

Властите оповестиха в понеделник, че водолаз е бил на гмуркане в Северен Израел предходната събота. Той забелязал на дъното голям брой антични артефакти, включващи котви, разнообразни керамични произведения и меч. Водолазът е бил на към 150 метра от брега на дълбочина пет метра, когато се натъкнал на артефактите.
Историците описват, че регионът е осигурявал заслон за антични кораби и е леговище на доста археологически съкровища, някои от които датират отпреди 4000 години. Но сходни находки са необичайност, защото непрекъснато движещите се пясъци са заровили дълбоко историческите следи.Водолазът се уплашил, че откритието му може да бъде заровено и извадил меча на брега. Предал го на специалистите. Оръжието е на към 900 години.
„ Мечът е затрупан компактно с морски организми, само че явно е изработен от желязо “, споделя Нир Дистелфелд, контрольор в звеното за предварителна защита на грабежите от иманяри. „ Вълнуващо е да държиш в ръцете си такава антична персонална движимост, която те връща 900 години обратно във времето в друга ера, с рицари, доспехи и мечове. “
Мечът би трябвало да бъде измит и в допълнение проучен. Водолазът Шломи Кацин получи грамота за признателност за дейната си гражданска позиция.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР