Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)

...
Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)
Коментари Харесай

Заводът за горене на боклук на Гайтански е отхвърлен и от директора на екоинспекцията

Директорът на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново - инж. Мая Радева, издаде финалния акт, с който не утвърждава плана на компанията " Петрургия " на Румен Гайтански с до с. Върбовка. е оповестено в петък, 28 април, на страницата на институцията. Четири дни по-рано екологичният съвет към екоинспекцията също даде негативно мнение на отчета за Оценка на въздействето върху околната среда (ОВОС).

 Екоинспекцията на Велико Търново удостовери - горене на отпадък край Павликени ще замърси природата Екоинспекцията на Велико Търново удостовери - горене на отпадък край Павликени ще замърси природата

" Петрургия " има право в 14-дневен период да апелира отхвърли на Регионална инспекция за опазване на околната среда преди министъра на околната среда или пред административния съд.

Случаят се развива към този момент втора година, при, както и във Велико Търново и Павликени и спорни дейности с опит за отбрана на природата при министерството на околната среда през февруари 2022 година и позволение за разширение на плана от административния съд на остарялата столица.

В 26 страници инж. Радева разказва в детайли плана за цех за каменна вата с енергоизточник апаратура за горене на боклуци и изрежда причини за какво е недопустим. От тях се схваща, че планът не е безвреден за здравето на хората и за чистотата на околната среда.

Проектът планува изгаряне на битови боклуци като съществена суровина за производството на електрическа енергия за завода - а точно, апаратура за изгаряне на 420 хиляди тона модифициран боклук RDF на година. Това значи целият отпадък на България, а евентуално и вносен, да се кара във Върбовка за горене.

Отпадъците, които ще се отделят при изгарянето, ще слагат в риск здравето на жителите в цялата Великотърновска област, в това число в регионалния град. Отделно от това 67 камиона ще би трябвало да возят по 20 т товар всеки ден, което ще създаде в допълнение голямо количество нездравословни излъчвания и разтрошаване на пътищата. " Става дума за превозването на RDF, изгарянето на RDF, превозване на отпадъчни пепел и шлаки от процеса на изгаряне, превозване на подготвена продукция, замърсяване с диоксини, фурани и тежки метали ", показват от " Ти решаваш ".

Регионът е извънредно аграрни и разчита на чиста природа. Инсталация с такива размери ще провокира огромно замърсяване на въздуха, почвата, водите и растенията в радиус от близо 50 км, предизвестява основаното поради плана гружданско съдружие " Ти решаваш ", което събра над 20 000 подписа от локалното население срещу бъдещия цех.

Предстои да се види къде ще апелира " Петрургия " и дали служебният министър на околната среда ще анулира решението на РИОСВ-Велико Търново. Ако това се случи, жителите имат право да апелират неговото решение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР