Димово е поредната община, която обяви частично бедствено положение заради

...
Димово е поредната община, която обяви частично бедствено положение заради
Коментари Харесай

И Димово под вода! Бедствено положение в няколко общини

Димово е следващата община, която разгласи отчасти бедствено състояние поради наводнения. 

Наводнени са приземни етажи, мазета и дворове на над 20 къщи. Отнесена е настилка по улиците. " От 14 часа почна един проливен дъжд, към два часа. Дойде отгоре водата тук като река, до портата. Дивани, печки, хладилници, всичко е вътре във вода. Изрови тротоари, изрови улица, извърши мазета ", разказат хора от Димово.
-->
" Огромно по количество дъжд. Дойде приливна вълна абсолютно, от земеделска земя и от канала на Макреш, който не може да поеме явно водата. Всичко влиза в един дол, удря първите къщи и надолу се заливат всички други къщи. Сериозно е обстановката, инфраструктурата е също компрометирана напълно ", обясни кметът на общината Светослав Славчев.

Частичното бедствено положение ще остане до нормализиране на ситуацията, заяви bulnews.

По-рано със заповед на регионалния управител на област Враца Георги Митов е оповестено отчасти бедствено състояние на територията на общините Враца и Криводол, оповестиха от Областна администрация. То е оповестено на 16 юни и ще е в действие до 21:30 часа на 19 юни 2023 година

На съображение Закона за отбрана при бедствия е въведен в деяние Областния проект за отбрана при бедствия, в частта " Наводнения ", написа в заповедта. Областният съвет за сигурност и щабът за осъществяване на Областния проект минават в непрестанен режим на работа.

Кметовете на общините Враца и Криводол са задължени да дават информация за ситуацията на всеки час на оперативния дежурен при Областния съвет за сигурност.

Към момента по информация в Областния съвет за сигурност, няма данни за заплаха за популацията, се споделя в известието, поместено на интернет страницата на регионалната администрация.

Проливният дъжд през вчерашния ден е нанесъл съществени вреди по огромна част от къщите в село Лиляче, част от пътните сектори са компрометирани, оповестиха и от Община Враца. Наводнени улици имаше и в Криводол, където трябваше да се провежда и евакуация на трима индивида, поради препълнен дребен язовир.

За малко нощес част пътят Враца-Мездра бе непристъпен, поради наводнени сектори.

От Агенция " Пътна инфраструктура " оповестиха, че затвореният поради мощния дъжд път Враца - Криводол към този момент е отворен за придвижване.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов заяви от профила си във Facebook, че от 20:00 часа нощес за селата Люти дол, Ребърково, Крапец и Боденец в община Мездра е оповестено отчасти бедствено състояние. 

Кметът означи, че през вчерашния ден регулярно са били източени до 10 % от размерите на вецовете по поречието на река Искър, написа dir.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР