Димитър Петров завоюва златен медал за България от Световната купа

...
Димитър Петров завоюва златен медал за България от Световната купа
Коментари Харесай

Златен медал за България от Световната купа по кану-каяк маратон в Русе

Димитър Петров завоюва златен орден за България от Световната купа по кану-каяк маратон при юношите в дисциплината на 3 400 метра едноместно кану. В надпреварата в Русе се включиха повече от 150 състезатели от 13 страни.

За Димитър Петров това е първо присъединяване в кану-каяк маратон. Състезателят на клуб " Тракия " Пловдив в късата отдалеченост на едноместно кану при юношите завоюва златен орден, а в дългата на 13 километра стана втори.

" Много елитни състезатели има, които доста са упражнявали и да, не е елементарно. Днес беше по-тежко, имаше мощен срещуположен вятър, който беше доста тежък и момчето, което стана първо от Украйна в действителност доста добре загребвам и съумя да направи преднина ", разяснява Петров.

Световната купа по кану-каяк маратон в Русе тази година е единствената, която се организира. Затова и ползата на международния хайлайф към нея беше доста огромен. За първи път в историята на надпреварите тук се събраха петимата най-хубави сега гребци в света и в техните дисциплини конкуренцията беше доста оспорвана.

В късата отдалеченост от 3 400 метра едноместно кану при мъжете златото завоюва Дмитро Янчук от Украйна. Непосредствено след него се подредиха любимците Мартон Ковер от Унгария и Мануел Гаридо от Испания, които на 13 км завоюваха надлежно златото и среброто.

Световната и европейска шампионка Людмила Бабак от Украйна победи, както на късата, по този начин и на дългата отдалеченост от 13 км в едноместно кану при дамите

" Най-голямата ми конкуренция беше съотборничката ми Олена Циханкова, която стана втора. Кану-каяк маратонът у нас не е доста известен за разлика от олимпийските дисциплини, само че аз одобрявам дългите дистанции и на драго сърце се приготвям за тях ", показа Людмила Бабак пред Българска национална телевизия.

Другата международна шампионка, само че в едноместния каяк Ванда Кисли от Унгария затвърди позициите си, безапелационно печелейки на 3 400 метра и 22 километра.

" Най-голямата конкуренция беше вятърът. Но беше положително съревнование, положително за подготовка. Да, харесва ми да се състезавам с другите девойки. Опитах се да се откъсна от останалите след преместването на лодката по суша, тъй като обичам дългото преместване и то ми дава преимущество ", разяснява Ванда Кисли.



Община Русе дружно с федерацията по кану-каяк и благодарение на Сухопътните войски, които се включиха в монтирането на оборудванията, направиха сериозна подготовка – разчистване на езерото Липник, облагородяване на региона, построени бяха нови хангари и стойки за лодките, съблекални, понтон, както и два катамарана.

" Най-хубавото е, че всичко издигнато тук ще остане и ще се употребява, както от нашите деца, по този начин и от нашите спортни клубове по гребане, по този начин и при образуване на разнообразни национални прояви ", разяснява пред Българска национална телевизия Енчо Енчев – зам.-кмет на Община Русе.

С най-вече медали от Световната купа в Русе си потегли Украйна – 14, от които 6 златни. На второ място е Германия - с два златни, сребърен и пет бронзови медала. Унгария приключи своето присъединяване с три златни и две сребърни оценки. България е с един златен и един сребърен орден и приключи на шеста позиция.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР