Децата, заразени с коклюш, в първите дни нямат симптоми, и

...
Децата, заразени с коклюш, в първите дни нямат симптоми, и
Коментари Харесай

Може да се премине към онлайн обучение, обяви доцент Кунчев

Децата, инфектирани с коклюш, в първите дни нямат признаци, и в случай че учебните управляващи преценяват, в съгласие със здравните инспекции, може да провеждат онлайн образование. Това сподели пред публицисти основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в отговор на въпрос дали е допустимо да се наложи карантина на паралелки или на цели учебни заведения. Доц. Кунчев взе участие в семинар, отдаден на имунизациите, в границите на отбелязването на Европейската имунизационна седмица, предава Българска телеграфна агенция.

" Епидемията от коклюш не беше непредвидена за страната, сподели още той и уточни, че съгласно него инфектираните с заболяването са две-три хиляди. Утре се чакат рекомендациите от Националния експертен съвет по имунизации във връзка предлагането първото ваксиниране на бебета против коклюш да се прави при навършване на месец и половина след раждането. По думите му имунизацията против коклюш се ползва по този метод и в други европейски страни. Ако бременната жена се имунизира против коклюш, ще съобщи антитела на бебето ", сподели още той.
" Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца ", предвижда доцент Кунчев.

Коклюшът е познато заболяване, смъртността се движи в границите на 1-2%, само че при сегашната обстановка огромният риск е за дребните деца, добави той. По думите му " страшното е за децата до едногодишна възраст, изключително за бебета, които не са навършили двумесечна възраст. Усилията би трябвало да бъдат ориентирани към бебетата ". Предстоящата почивка би понижила разпространяването на заболяването, сподели още доцент Кунчев. Експертът уточни, че 60% от всички заболели от коклюш в Европа, са ваксинирани. По думите му имунизираните минават през заболяването доста по-леко спрямо неимунизираните хора.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР