Децата със специални образователни потребности (СОП) много често са отхвърляни

...
Децата със специални образователни потребности (СОП) много често са отхвърляни
Коментари Харесай

Езда с кауза: Как конна база „Ахил“ помага на деца с увреждания

Децата със специфични просветителни потребности (СОП) доста постоянно са отхвърляни от обществото. Но те могат да се интегрират и да подобрят положението си, а малко хора знаят, че едно от най-ефикасните средства за това е конната терапия. Местата, които оферират сходна терапия в България, обаче са малко. Едно от тях е Конна база “Ахил ”, която се намира покрай София и е учредена през 2014 година

Зад концепцията стои Ваня Тодорова, която е приключила британска лингвистика и дълго време работи като преводач. Преди 9 години тя прави фрапантен завой в кариерата си и ориста я насочва към нещо, в което тя няма задълбочени знания – конете.

Конете балансират страстите, обезпечават възприятие на мира и заземеност. Реших, че посредством конете мога да оказвам помощ на други хора да излязат от проблемите си, да се почувстват по-свободни и да си починат от ежедневния стрес ”, съобщи пред Economic.bg Ваня Тодорова, създател на конната база.

Така в съзнанието ѝ се заражда концепцията да сътвори конна база, която да предлага както туристически услуги, по този начин и работа с хора, които желаят да се научат да яздят. Четири години по-късно Тодорова се среща и с конната терапия като способ, който служи за рехабилитация на деца със специфични потребности и увреждания.

“Тогава насочих всичките си старания към повишение на квалификацията си. Завърших специфична педагогика и ерготерапия, изкарах интернационалните квалификационни курсове за използване на конна терапия за хора с увреждания и започнах да работя с деца със специфични потребности ”, сподели още тя.

През целия път на преквалификацията си Тодорова е имала до нея хора, които са ѝ помагали и са я въвели в естеството на работата. По думите ѝ преходът към новото начинание не е бил сложен – тъкмо противоположното, тя бързо съумява да усвои много умения, които допреди това не е имала.
Лечебната мощ на конете
Има редица изследвания, които демонстрират какъв е резултатът на конете върху хората. Ваня Тодорова изясни, че сърцето на коня е доста по-голямо от човешкото и пулсът му е по-бавен от човешкия. Така биополето, което се основава към конете, е доста мощно и се разгръща на доста метри към самото животно.

Когато човек е наоколо, даже да има единствено един кон, той попада в това биополе. Когато пък човек е върху коня, неговият сърдечен темп се синхронизира с този на коня, т.е. ритъмът се забавя и по този начин човек се успокоява и дишането му става доста по-равномерно ”, акцентира Ваня Тодорова.

“Така идва психологическият резултат на разпределяне и възстановяване на настроението. Още повече, че при самата езда придвижването на човек върху коня, предизвика освобождението на хормана окситоцин ”, добави тя.


От обич към конете и децата
Ваня Тодорова дефинира работата си с деца със специфични потребности като идея – тя желае да помогне оптимално за подобряването на тяхното физическо или психическо положение, както и на техните фамилии. Началото за Тодорова е по-плахо – тя стартира да ползва конни лечения, като работи единствено с 6 деца. Методът обаче бързо се популяризира и впоследтвие конната база е посетена от деца с най-различни положения – с двигателни нарушавания, със сензорни и поведенчески проблеми и с генетични синдроми. В момента Ваня Тодорова работи с над 50 деца.

Аз самата не съм родител на дете със специфични потребности и до момента през живота си не съм имала някакъв по-близък досег с тях. Но това, което в действителност ме предизвика, е въздействието на конете върху хората и в частност върху децата с увреждания ”, сподели Тодорова.

Така тя стартира да гледа разнообразни видеа, да посещава голям брой курсове и да минава през разнородни специализации. Всичко, през което минава по време на образованието си, ѝ демонстрира, че тя има в ръцете си един необикновен запас, който може да употребява по този начин, че да оказва помощ на хората.

“Този преход за мен беше по-труден, тъй като трябваше доста бързо да вляза в една нова роля, да опозная другите положения, да мога да способствам и да бъда оптимално потребна, тъй като работата с тези деца не е универсална, а за всяко дете е безусловно самостоятелна. Затова лечението би трябвало да бъде осъществявана по подобен метод, че да има резултат, а не просто да е разходка върху гърба на коня ”, безапелационна бе Тодорова.

По думите ѝ в България има доста конни бази, където децата могат да яздят и да се забавляват, само че тези, които са с лечебни центрове и в които работят експерти, са не повече от 3 – 4 в страната. Конната терапия е извънредно широкоспектърна и при нея съвсем липсват противопоказания, по тази причина може да се ползва за разнообразни болести.

В момента в Конна база “Ахил ” работят двама експерти, които правят терапиите. Единият човек е лидер – той води коня, следи за неговото държание, с цел да бъде оптимално безвредно, насочва коня по избрана траекторията по рекомендация и указания на самия терапевт. Вторият човек пък се занимава с детето, което е до или върху коня. Този човек оказва помощ за стоежа на детето, в случай че е несигурно, придържа или поправя позицията му. Така конната терапия се прави от двама експерти, а от време на време и от трима.

На база на епикризите и положението на детето, експертът, който работи с него, може да реши тъкмо каква терапия да приложи. Истината е, че самите коне със своето наличие и с желанието си да споделят успокояват детето и предизвикат вниманието му към нещо положително ”, сподели още Тодорова.

Тя описа, че родителите също са доста позитивни, подкрепящи и удовлетворени от напредъка на децата си, тъй като той се случва пред очите им. В конната база доста постоянно децата даже съумяват да завържат другарства.


Да подкрепяш дела...
Сама по себе си конната терапия е много скъпа и защото в България тя не е доста известна, за нея няма обезпечено финансиране и държавна поддръжка. Така в съзнанието на Ваня Тодорова се заражда концепцията за основаването на Фондация “Можем дружно “, която е учредена през 2018 година за, като Неправителствени организации, да поддържа дела, свързани с повишението на качеството на живот на децата със специфични потребности и техните фамилии.

По отношение на конната терапия, фондацията набира средства, с цел да обезпечава 70% от таксата за лечебната сесия и да облекчава родителите, които заплащат единствено 30% от сумата.

През 2020 година се основава и самодейността “Да се срещнем “, взаимно с плана “Различните “ деца на България “.

Имаме доста акции, които са ориентирани към приобщаването на децата със специфични потребности към обществото. Издадохме и фотокнигата “Да се срещнем с “различните “ деца на България “. Освен това вървим в учебните заведения и организираме беседи в другите класове. Понякога там водим и дете със специфични потребности, с цел да поговори с класовете и да опише за метода, по който то се оправя в всекидневието ”, изясни Тодорова.

По думите й по този начин учениците в учебните заведения схващат, че могат да бъдат другари с един човек, който е много по-различен от тях. Тодорова показа, че работят и върху акция за произвеждане и монтиране на люлка за деца в инвалидни колички. В страната към този момент има 20 такива люлки.
Перипетиите
Имотът, на който е ситуирана Конна база “Ахил ”, е чартърен. В момента притежателите желаят да го продават. Предложението, което те са отправили към Ваня Тодорова, е 313 хиляди лева, само че това е непостижимо за нея. След диалози с банки за кредитиране, Ваня Тодорова схваща, че би трябвало да обезпечи самоучастие от към 70 хиляди лева (20%).

Конната база е построена върху този терен напълно със лични средства – всички постройки, манеж, облагородена част с пейки, маси и занимания за децата – всичко сме създали сами. Сега сме много обезпокоени, само че се надяваме, че ще се оправим ”, съобщи Тодорова.

Така с поддръжката на другари и съидейници, преди месец и половина започва акцията “Да спасим конна база „ Ахил “, която към този момент има необятно публично отражение. Към момента са събрани 41 хиляди лева По думите на Тодорова, загубата на такова място би ощетило много фамилии, по тази причина тя се надява акцията да доближава до от ден на ден хора и бизнеси, които да подадат ръка в този в действителност сложен за нея миг.

През миналия уикенд Конна база “Ахил ” провежда благотворителен базар пред НДК, а събраните средства от него са 5000 лева

“Много хора се спираха, разпитваха, купуваха си нещо за спомен и показаха вяра, че нещата ще се случат ”, сподели Ваня Тодорова.

Това ме наведе на друга мисъл в посока протичащото се, че даже от една такава отрицателна обстановка, в действителност може да излезе нещо доста позитивно. Както споделих, конната терапия е извънредно потребен способ, само че е доста чужд в България. А с цялата публичност, която дадохме на събитията и поддръжката, която ни оказват хората, този способ стана известен ”, добави тя.

Според нея това е нещо огромно, което може да разсъни интереса на доста хора – те да решат да се преквалифицират и да работят с коне и деца със специфични потребности.

Конна база “Ахил ” би трябвало да се резервира, с цел да продължи да се развива като лечебен център, тъй като местата, които оферират конна терапия в България, са ужасно малко. Ако изгубим едно такова място, би било тъпо ”, заключи Тодорова.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР