Десетки протестиращи превзеха сграда в кампуса на Колумбийския университет рано

...
Десетки протестиращи превзеха сграда в кампуса на Колумбийския университет рано
Коментари Харесай

Протестиращи срещу войната в Газа окупираха сграда на Колумбийския университет

Десетки протестиращи превзеха постройка в кампуса на Колумбийския университет рано тази заран, съобщи Асошиейтед прес. В най-скорошната ескалация на вълната от демонстрации в американски университети против войната в Газа, протестиращите барикадираха входовете и развяха палестинско знаме от прозорец.

На видеозапис от тази заран се вижда по какъв начин протестиращите, хванати за ръце, образуват човешка бариера пред Хамилтън хол в кампуса на Колумбийския университет в Манхатън, Ню Йорк и придвижват мебели и железни барикади към постройката – една от тези, които са били окупирани по време на митингите за цивилен права и против Виетнамската война през 1968 година Публикации в " Инстаграм “ страницата на уредниците на митинга малко след среднощ приканват хората да защитят протестния лагер и да се причислят към тях в Хамилтън Хол.

" Автономна група си възвърна Хинд хол – преди позната като Хамилтън хол, [но преименувана] в чест на Хинд Раджаб – мъченица, убита на шестгодишна възраст от геноцидната израелска страна “, написа студентската организация " CU Apartheid Divest “ в " Екс “ рано тази заран.

Студентската радиостанция WKCR-FM излъчи репортаж от завладяването на постройката Хамилтън хол, което се случи близо 12 ча̀са след 14:00 ч. в понеделник – крайния период, даден на протестиращите студенти да изоставен лагера преди да бъдат отстранени. Представители на университета разясниха незабавно след случилото се. Организаторите на митинга обявиха, че ще останат в Хамилтън хол до момента в който университетът не отстъпи пред настояванията им – дивестиция (продажба на активи), финансова бистрота и прошка.

Университетите в Съединени американски щати се пробват да намерят способи за разчистят протестните лагери дни преди церемониите по дипломирането, като някои не престават договарянията, а други употребяват мощ и ултиматуми, които доведоха до конфликти с полицията. Десетки стачкуващи бяха задържани в понеделник по време на митинги в университети в щатите Тексас, Юта и Вирджиния, а Колумбийският университет заяви часове преди завладяването на Хамилтън хол, че е почнал да отстранява студенти.

Макар че университетът не прибегна до полиция за разпространяване на стачкуващите, представител на образователното заведение съобщи, че са почнали да приключват студентски права. Организаторите на митинга от своя страна споделиха, че към понеделник вечерта не са знаели за отстранявания.

Начинът, по който Колумбийския университет се оправя с демонстрациите провокира и тъжби от федералните управляващи. Заведен е групов иск от името на еврейски студенти за нарушение на контракт, защото образователната институция не е съумяла да даде безвредна образователна среда. Искът оспорва и прекосяването към присъствени занятия и упорства за бързи правосъдни дейности, които да задължат университетът да обезпечи отбрана за студентите. Няколко контрадемонстратори развяваха израелски флагове и надписи, гласящи " Къде са виковете против " Хамас “? “

Междувременно правна група, представляваща пропалестински студенти, упорства службата за цивилен права към министерството на образованието на Съединени американски щати да проверява дали Колумбийският университет съблюдава Закона за гражданските права от 1964 година поради метода, по който студентите са били третирани.

Въпреки всички опити да бъдат спрени, студентите не престават с протестните си дейности в Колумбийския университет, Харвард, Йейл, Пенсилванския университет и други, показва АП.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР