Десетки пловдивчани избраха да проведат неделния си следобед на 4

...
Десетки пловдивчани избраха да проведат неделния си следобед на 4
Коментари Харесай

С изкуствовед сред дамските портрети в ГХГ

Десетки пловдивчани избраха да проведат неделния си следобяд на 4 декември измежду картините в обновената Постоянна експозиция на Градската изложба в Пловдив.

Привлече ги опцията да научат повече за българското изобразително изкуство от ерудиран събеседник.

Д-р Светлана Куюмджиева – изкуствовед и куратор с над 20-годишен опит, поведе феновете на изкуството на специфичен тур по определена от нея тематика: „ У Ченци. Дамите в алено или кои са женските облици в Постоянната експозиция на ГХГ-Пловдив “. Своя избор доктор Куюмджиева стимулира по този начин:

„ Вдъхновение, знак, притча или действително съществувала персона – женският облик в тази музейна експозиция е извънредно мощен и незабравим акцент. Съзнателно търсено или не, близо една трета от общия брой картини в новооткритата непрекъсната експозиция на пловдивската градска изложба са облици на дами – портрети, голи тела, алегорични и митологични сюжети, символистични композиции и така нататък Цялата последователност на българското изкуство от края на ХIХ век до наши дни е сякаш показана от тези съдбовни дами в алено. Някои от тях са познати, имат имена, имат и забавна история, други са пристигнали от въображението на художника, от приказките, от съновиденията и легендите. Как тази алена нишка, която минава през цялата експозиция, може да разкрие трендове и интервали от развиването на българското изкуство? Какви са били тези дами, познаваме ли ги? Кои са създателите на тези творби и какъв е техният принос в историята на българското изкуство? Как да гледаме и разбираме картините им? “  Тематичната разходка се организира за повторно в границите на две седмици заради живия интерес на публиката.

Изкуствоведският тур се организира с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР