Десертните вина са една отделна и интересна група питиета, неизвестно

...
Десертните вина са една отделна и интересна група питиета, неизвестно
Коментари Харесай

Вино Херес

Десертните виновност са една обособена и забавна група напитки, незнайно за какво посочени като обичани на възрастните дами поради своята наслада. Всъщност това е изтънчено вино за ценители и всеки, който познава чудесния представител на тези виновност - испанския херес ще се съгласи с тази констатация.

Херес или шери, както е по-популярно, е отлично и комплицирано вино, създавано в Испания, с друг усет и колорит на цвета, само че леко за пиянство с съсредоточени аромати и мека наслада, зависеща от сорта му.

Описание на вино херес и суровина за производството му

Ако би трябвало да се дефинира малко виното херес, то това е ликьорно, подсилено с алкохол вино, което е получило названието си от града Херес де ла Фронтера, основан от арабите.

Производството на това вино през днешния ден се прави в регион във формата на триъгълник, в ъглите на който се намират градовете Херес де ла Фронтера, Пуерто де Санта Мария и Санлукар де Барамеда. Намира се вино с тази марка, което е създадено и в други страни с сходни почвени и климатични условия, които разрешават да се развива сорта грозде Паломино за изработката на Херес. Условията са съществуване на 295 слънчеви дни в годината и 550 милиметра превалявания, лек морски бриз и характерна почва.

Виното Херес се създава от бяло грозде. Това са сортовете Паломино и Педро Хименес. Интересното на това вино е, че едно и също грозде може да даде друго вино херес, тъй като върху него оказват въздействие още редица фактори - слънчева светлина, брой слънчеви дни в годината, ситуацията на ската, където са засадени лозята, състава на почвата и периода на отлежаване на виното.

Процес на произвеждане на вино Херес

 Вино Херес - Шери

Гроздето за вино херес съгласно Страбон, който първи го загатва, е донесено от финикийците в района на производството му в този момент, доста от дълго време, към 1100 години преди новата епоха.

Други източници настояват, че създателите на град Кадис са срещнали локалните с изкуството на развъждане на лозя и произвеждане на вино, а те са преселници от Ливан.

Финикийците пък дават на района име Хера и оттова идва името на града Херес.

Арабите, които завземат Испания за към 700 години, не престават да отглеждат грозде, за което споделят, че е за стафиди за войската, и по този начин този занаят не стопира да се развива, а дружно с него и производството на вино.

Днес гроздето за вино херес се бере в края на септември, когато е добре узряло. Поставя се в дъбови бъчви, където ферментира в продължение на няколко месеца.

След като се пресова, ширата престоява дружно с люспите през цялата зима. През това време ферментира и се получава младо вино, чието алкохолно наличие е от 12 до 16 градуса.

За да се спре ферментацията, по-късно към виното се прибавя алкохол и той покачва и алкохолното наличие до 15-16 градуса.

Следващата стъпка е наливане на виното в дъбови бъчви, където се оставя за отлежаване. Има забавна терминология, обвързвана даже с метода на разпореждане на бъчвите. Бъчвите със остаряло вино се подреждат под тези с младото вино и носят названието солера и това е характерност на виното.

Друг присъщ миг е, че във виното херес се съдържат необикновен тип дрожди и заради това то би трябвало да отлежава в непълни догоре бъчви в продължение на 1, 5 до 4 години.

Видове вино херес и техните особености

Основните типове шери са Фино и Олоросо. Те се вършат по една и съща технология на произвеждане, само че се разграничават по усета и аромата си.

При производството на Фино/ Fino/ се прибавят 16 % алкохол, а на Олоросо прибавят 18-20 %.

В резултат на активността на дрождите на повърхността на Фино се образува пласт, който стопира взаимоотношението с кислорода. Така виното се снабдява с по-изтънчен, лют ябълков и орехов усет.

Когато размерът на виното намалее 2 пъти се прибавя младо вино, с цел да се запазят дрождите от заличаване. Това деяние се повтаря 3-4 пъти, преди приключената напитка да се оформи изцяло. Продуктът съставлява изсъхнало вино, неясно жълто на цвят, съвсем сламено. То се съхранява на хладно място.

Сортовете вино са:

- Manzanilla - доста изсъхнало пикантно вино

- Manzanilla Posada - вино със ярко кехлибарен цвят и компактно тяло, отлежаващо 7 години

- Amontillado - изсъхнало вино с кехлибарен цвят и внимателен усет на бадеми

- Palo Cortado - на цвят и наличие на алкохол е като Олоросо, само че на усет като Amontillado

 Вино Херес поднасяне

Олоросо / Oloroso/ е с по-тъмен цвят от тънко, по-плътно тяло и по-сложен усет, с доста съсредоточен мирис. В взаимозависимост от времето на стареене, може да стане мрачно жълто до кафяво на цвят. То е изсъхнало вино, само че не толкоз пикантно като тънко.

Сладкото шери се получава като към сухото се прибавя сок от сушено грозде от сорта Педро Хименес. Сервира се със стайна температура и има няколко разновидности. Те са: леко подсладено вино с кафеникав цвят; бледозлатист цвят вино, получено от разбъркване на други две шерита; вид, получен посредством подслаждане на друго шери; сладостен вид с ниско алкохолно наличие, шери, което се разграничава главно по доста тъмния си цвят; с дребен период на предпазване и други.

Поднасяне на вино херес

Шери е вино, което се пие на дребни глътки, с цел да се усети удоволствието от него, то е същинска приятност за сетивата.

За да бъде това наслаждение цялостно, чашите би трябвало да се високи и с форма на лале. Те разрешават ароматите да се концентрират и да се ориентират непосредствено към носа, без да се разсейват.

За да се разбере усета на всеки вид, е добре да се пият с разнообразни ястия. Правилно е да се стартира с най-сухите от тях и се напредва към по-сладките.

Фино ще се залепи за езика и ще накара тялото да настръхне. Пие се неразредено в компанията на маслини, риба или морски блага. Шери може да се употребява и със солени закуски, в това число чипс. В Испания обичат да пият такова вино с летния тапас. През лятото се пие ледено за разхлаждане.

Олоросо нормално се сервира за десерт или с десерта. Това вино върви и без храна, въпреки че постоянно го оферират дружно със сирене.

Често обособените сортове шери са база за друг вид коктейли. Те основават забавна текстура на напитката, добавяйки остра, кисела или мека наслада, според от сорта си.

Възможностите на това вино са толкоз доста, че е разбираемо за какво се търси и предлага толкоз засилено от епохи. Обработката на виното след ферментацията го е направила неповторимо и друго, търсено и харесвано, разпознаваемо и обичано.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР