Депутатите отново намериха повод да се поскарат - в поредното

...
Депутатите отново намериха повод да се поскарат - в поредното
Коментари Харесай

Опозицията пак се чуди F-16 ли ще имаме или делтапланери

Депутатите още веднъж откриха мотив да се поскарат - в следващото одобрение на допълнение към интернационалния контракт за придобиване на изтребителите F-16 Block 70.

Логично в подтекста на дебатите най-остро и шумно реагираха от парламентарните групи на " Възраждане " и на " Българска социалистическа партия за България " . Ангел Георгиев от групировката на Костадин Костадинов уточни, че на един остарял модел изтребители ще бъдат поставени нови системи. Смятате ли, че периодите, които са планувани за доставката, са рационални, запита Георгиев.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия съобщи, че каквато и сглобка да има, колкото и да се сглобяват и разглобяват ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, генезисът на държавното управление е слугинаж и национално изменничество. Нищо не сме получили за дадени над 8 милиарда и половина, уточни той. И продължи да пита - какъв брой пъти трябвало Българска социалистическа партия да споделят какви са цените на самолетите F-16, block 70, закупени от България и какъв брой пъти е била повишена цената на изтребителите. Гуцанов не знае дали има по-предателска договорка от тази за F-16.
 България преведе първата вноска за вторите F-16
България преведе първата вноска за вторите F-16

Това е станало в избрания от американската страна период

След поредност от обвинявания думата взе и депутатът от ГЕРБ-СДС и ръководител на Комисията по защита в Народното събрание Христо Гаджев. " Тук обичат да се приказва алангро - на необятно и на богато ", заяде се леко Гаджев с някогашния министър председател и сегашен съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия отбрани сътрудниците си от опозиционните партии и съобщи, че е платено за самолети на хартия. " Това делтапланери от Витоша ли си, хвърчила ли ще летят, селскостопански самолети ли ще летят, само че няма да летят същински изтребители. Къде са изтребителите на министъра на защитата, а в този момент ще ни пуснат лястовички на 6 март ", отсече Румен Гечев в типичния си жанр.

Думата взе и служебният боен министър Атанас Запрянов. От трибуната на Партийния дом Запрянов се закани, че ще приказва единствено с обстоятелства и съобщи, че има понижение на контракта за изтребителите с 200 млн. лева, а няма нарастване с толкоз. България не е платила авансово за изтребителите, а плащаме единствено това, което получаваме, увери военният министър. За вторите осем изтребители сме платили " една дребна вноска " от 150 млн. лева

Той посочи още, че F-16 не е аероплан със остаряла технология . Първите самолети би трябвало да са подготвени в Съединени американски щати наесен и тогава ще изпратим български военни да се образоват. Иначе първите самолети F-16 би трябвало да дойдат в България в края на първото тримесечие на 2025 година Легендата, че няма да летят F-16 не е вярна, безапелационен бе служебният министър на защитата. Изтребителите имат 3 години гаранция. Голяма неистина е, че се влага в Граф Игнатиево поради F-16, а се построява нова база по натовски стандарт за българската авиация, акцентира Запрянов.
 Тагарев постави автограф на един от изтребителите F-16
Тагарев постави автограф на един от изтребителите F-16

България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на бойните самолети

Валентин Радев от ГЕРБ пък прикани скептичните народни представители да питат президента Румен Радев, който като авиатор кое е по-добро - F-16 или Грипен. F-16 е едно от най-хубавите неща, които ще има България, сподели още той. България стартира да се превъоръжава действително с бойни средства и качества. Ако има благодарности за някого, то е за болшинството, гласувало за контракта за изтребителите, акцентира Радев.

В последна сметка народните представители гласоподаваха с 134 гласа " За ", 44 гласа " срещу " и без въздържали се. С това гласоподаване се актуализира публично графика за приемане на изтребителите - той ще стартира в края на първото тримесечие на 2025 година и ще приключи до края на 2025 година. Ще бъдат добавени 11 нови линии, а други ще бъдат закрити, като в претекстовете към законопроекта е записано, че те ще бъдат финансирани за сметка на заложените средства по към този момент съществуващи такива.

Освен това ще бъдат изменени някои от доставчиците, посочени в писмото-заявка по Международния контракт BU-D-SAB " Самолети F-16 Block 70 и обвързвана с тях поддръжка ", подписан на 27 март 2019 година от тогавашния министър на защитата Красимир Каракачанов и утвърден със закон, признат от 44-ото Народно заседание.
 Кабинетът желае Народно събрание да ратифицира допълнение към контракта ни за F-16
Кабинетът желае Народно събрание да ратифицира допълнение към контракта ни за F-16

Няма да бъде оповестено в Държавен вестник
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР