Депутатите от бюджетната комисия гласуваха възможност общините да ползват преведените

...
Депутатите от бюджетната комисия гласуваха възможност общините да ползват преведените
Коментари Харесай

Общините могат да ползват преведените им пари за държавни дейности за 2022 г. още една година

Депутатите от бюджетната комисия гласоподаваха опция общините да употребяват преведените им пари за държавни действия за 2022 година още 12 месеца. Това стана при гласуването на второ четене на проектоюджета за държавния бюджет за годината по предложение на " Възраждане ", написа

Законът постановява средствата, отпуснати към 31 декември 2022 година, които не са оползотворени в границите на една година, да бъдат върнати на страната. Това са средства за защита и сигурност, поддържане на районни полицейски инспекции, обществени услуги, просвета, опазване на здравето и други действия, делигирани от страната.

По време на полемиката беше конкретизирано, че Законът за обществените финанси вкарва ограничаване за разноските, когато има неприет бюджет, да не са повече от миналата година. Удължителният закон е дал право за частта локални действия общините да не се преценяват с това ограничаване, само че в частта делегирани действия това не важи. Освен това се регистрираха и рестриктивните мерки за нарастване на разноските за заплати, когато няма планувано нарастване като нормативен акт.

Министърът на финансите разяснява, че е погрешно пари, планувани за разноски в една година да не се употребяват в нея, а да се желае да останат по сметките на локалната власт. Обяви, че към края на изтеклата година малко над 1.7 милиарда лева не са стигнали до жителите. Оценката му е, че група общини си вършат " куче касичка " и заделят тези пари да стоят по сметки вместо да отидат за жителите и образованието.

Депутатът от ГЕРБ и някогашен министър на образованието Красимир Вълчев уточни, че не става дума за пари, които не одситгат до учители и учебни заведения, а за такива по публични поръчки, които се бавят и че от време на време се постанова да се акумулират повече пари за някои скъпи планове. Допълни, че е обикновено да има преходни останки по сметките на общините.

Прието бе и предлагането на вносителя да бъде избран до 100 млн. лева общият размер на сумата, подлежаща за възобновяване на земеделските стопани от акциза за газьола според Закона за подкрепяне на земеделските производители.Депутатите утвърдиха и общата годишна квота за даване на ваучери за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане да е общо 1.4 милиарда лева

Ваучерите както и в този момент ще могат да се употребяват за заплащане на битови сметки, за туристически услуги.

Комисията поддържа и предлагането на Министерския съвет минималната съществена заплата за най-ниската служба, планувана за заемане от държавен чиновник да е 780 лева колкото е и минималната заплата в страната.

Депутатите утвърдиха размерът на месечните помощи за развъждане на дете до навършване на една година да е 200 лева, размерът на еднократната помощ за възпитаници за образователната 2023-2024 година да е 300 лева, а размерът на еднократната помощ за възпитаници, записани в осми клас - 300 лева

При прилагане на данъчното облекчение за деца по член 22в от Закона за налозите върху приходите на физическите лица за 2023 година сумата, която се приспада от годишните данъчни основи по член 17 от същия закон, е в размер на 6 хиляди лева за едно ненавършило пълноправие дете, за две ненавършили пълноправие деца -12 хиляди лева, три и повече ненавършили пълноправие деца - 18 хиляди лева

Депутатите взеха решение още, че държавната дотация за един получен автентичен глас на избори, да е 8 лева

По време на съвещанието ръководителят на комисията Йордан Цонев разгласи, че до момента в който той е ръководител ще бъде прекъсната порочната процедура, въведена от ГЕРБ, да се трансформират данъчни закони с преходи и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет. Посочи, че компромис прави в този момент, защото времето за приемане на преполовената към този момент година, още не е признат.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР