Депутатът от Продължаваме Промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/ Ивайло Мирчев

...
Депутатът от Продължаваме Промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/ Ивайло Мирчев
Коментари Харесай

Мирчев за промените в Закона за защита от домашното насилие: Безкрайно закъснели, но важна крачка напред

Депутатът от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/ Ивайло Мирчев разяснява признатите промени в Закона за отбрана от домашно принуждение . Той разгласява следния пост във Фейсбук:

„ Една безпределно закъсняла, само че извънредно значима крачка напред остана в сянка измежду новините от последните дни: признатите промени в Закона за отбрана от домашното принуждение. Важна, тъй като е безусловно неприемлива статистиката, която имаме: от началото на годината 12 дами в България са изгубили живота си поради домашно принуждение, и това е единствено за 2023 година

Закъсняла, тъй като страната ни трябваше от дълго време да се е погрижила да планува съответна отбрана и действителна предварителна защита. Тези 12 дами можеше да са живи през днешния ден. И всички други жертви от последните години – също. Можеше, в случай че част от политиците не бяха прекомерно заети да се пазят от несъществуващия „ джендър “.

Промените към този момент са факт и желая да изкажа специфична признателност на Надежда Йорданова – един от създателите на законопроекта. Без нейните старания и твърдоглавие, нямаше да сме тук през днешния ден. Както и на Татяна Камбурова, която застана с лицето си в Народното събрание и се бори години, с цел да защищити други дами от това, което претърпя тя.

Какви промени приехме в петък:

  1. Облекчаваме достъпа до правораздаване и вкарваме безвъзмездна правна помощ за потърпевшите от домашно принуждение.
  2. Заповедта за отбрана на жертвите на домашно принуждение към този момент ще предстои на неотложно осъществяване, без право на обжалване. Насилникът ще бъде отстраняван от общото жилище за избран от съда интервал и ще му бъде неразрешен контактът с потърпевшия, в това число по телефон, имейл и всички други вероятни средства.
  3. Улесняваме закрилата на потърпевшите от домашно принуждение, които към този момент ще имат право да потърсят незабавна протекция в период от три месеца, вместо от един, както до момента.
  4. Разширяваме кръга на потърпевшите лица, които могат да потърсят отбрана, а към причинителите прибавяме: тези, на които детето е поверено или са им предоставени грижи за него; родственици по права и съребрена линия до четвърта степен; сътрудници във фактическо общуване, както и брачен партньор или някогашен брачен партньор на родителя.
  5. Създаваме Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, който да работи на ниво министри и шефове на държавни организации, с цел да дефинира и координира политиките и да прави оценка осъществяването на ограниченията.
  6. Национална осведомителна система, основана от Националния съвет, ще събира информация за случаите на домашно принуждение в страната. Трудно е да се оправим с проблем, в случай че не знаем точните му измерения, по тази причина в системата ще събира данни за потърпевшите, за причинителите и връзката сред тях, за типа принуждение и неговата история, в това число подадените сигнали и молби. Със събраните данни Националният съвет ще може да създава по-добри политики и ограничения, с цел да запазим живота на повече хора.

За мен това е извънредно значима стъпка към превръщането ни в зряло, демократично, модерно общество. Срам ме е от това, че на България ѝ бяха нужни толкоз доста години, с цел да вкара рационална отбрана за здравето и живота на фамилиите. Човешки неприемливо е цената за политическите операции да се заплаща в изгубени животи. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР