Денят на Европа, отбелязван всяка година на 9 май, е

...
Денят на Европа, отбелязван всяка година на 9 май, е
Коментари Харесай

Солидарност, демокрация и многообразие: Отбелязваме Деня на Европа

Денят на Европа, отбелязван всяка година на 9 май, е отдаден на годишнината от историческата Декларация на Шуман от 1950 година, в която се излага неговата концепция за нова форма на политическо съдействие в Европа, която би направила войната сред европейските нации немислима. Този документ e основополагащ за солидарността и трайния мир на Стария континент. Денят на Европа продължава да символизира уговорката на Европейски Съюз към демокрацията, многообразието и единството. От 1985 година насам този ден се отбелязва с тържества и празненства в цяла Европа.
Декларацията на Шуман
На 9 май 1950 година френският министър на външните работи Робер Шуман произнася своята декларация. С нея той предлага основаването на Европейска общественост за въглища и стомана (ЕОВС), която планува сливане на производството на въглища и стомана на страните участнички. Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции.

През 1950 година, пет години след края на Втората международна война, европейските страни към момента се пробват да преодолеят нанесените от нея провали. Твърдо решени да избегнат друга сходна война, европейските държавни управления стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана би направило войната сред исторически противници като Франция и Германия, „ освен немислимо, само че и на практика невероятно “, съгласно Декларацията. Правилно се е считало, че обединяването на икономическите ползи ще усъвършенства виталния стандарт и ще бъде първа стъпка към една по-обединена Европа. Присъединяването към ЕОВС е било отворено за останалите страни.
Ключови цитати
Световният мир не може да бъде непокътнат без съзидателни старания, пропорционални на заплахите, които го грозят “

Обединението на Европа няма да стане изведнъж или съгласно някакъв специфичен проект. То ще бъде построена посредством съответни достижения, които първо основават възприятие на взаимност “;

Обединяването на производството на въглища и стомана ще промени ориста на районите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви “.
Чествания
Честванията за Деня на Европа засягат сферите на изкуството, културата, политиката и други. Чрез музика, танци, полемики, прожекции и други формати хиляди хора означават мира, единството и европейската концепция. Държавите членки и кандидатките за участие провеждат празненства в голям брой градове, постоянно в съдействие с национални структури, институции на Европейски Съюз или гражданското общество.

Европейската комисия и Европейският парламент към този момент отвориха вратите си за заинтригувани гости в Брюксел на 4 май и в Страсбург на 27 април. За първи път Европейският парламент ще означи Деня на Европа в постройката си в Люксембург със " село на демокрацията ", културни представления и нова галерия Europa Experience, която ще бъде открита за обществеността на 9 май.

В София посетителите ще имат опцията да се допрян до културата и традициите на страните членки на Европейски Съюз - да опитат локални храни и да се насладят на музика и танци от разнообразни елементи на Европа. Като част от фестивала LUNAR, светлинното 3D шоу " Твоят глас " ще освети Двореца-Национална художествена изложба.

Докато честваме Деня на Европа през 2024 година, ние си спомняме пътя от следвоенното опустошаване до съюз на мир и разцвет. Принципите, заложени в Декларацията на Шуман, не престават да управляват Европейски Съюз, вдъхновявайки един континент, единен в своето разнообразие.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР