Делегацията на радикалната палестинска групировка Хамас си тръгна от египетската

...
Делегацията на радикалната палестинска групировка Хамас си тръгна от египетската
Коментари Харесай

Преговорите приключиха: Делегацията на Хамас си тръгна от Кайро

Д елегацията на радикалната палестинска формация " Хамас " си потегли от египетската столица Кайро след договарянията с представители на Египет по новото проектоспоразумение за прекъсване на огъня в линията Газа, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на египетския държавен ефирен канал " Ал Кахера нюз ".

Телевизията, която е близка до египетските сили за сигурност, осведоми, че представителите на " Хамас " ще се върнат в Кайро с писмен отговор на предлагането, без обаче да прецизира по кое време ще стане това.

Очаква се държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън да посети Израел в границите на актуалната си обиколка на Близкия изток, която стартира през вчерашния ден с аудиенция в Саудитска Арабия, отбелязва АП Блинкън сподели, че Израел би трябвало да направи повече за пропускането на камионите с помощи в линията Газа, само че най-хубавият метод за облекчение на филантропичната рецесия там е двете страни в спора да се спогодят за преустановяване на огъня.

Конфликтът сред Израел и " Хамас " стартира на 7 октомври предходната година, когато бойци на палестинската ислямистка формация, контролираща линията Газа, нахлуха на израелска територия и предизвикаха гибелта на близо 1200 души, множеството от които цивилни, по данни на Израел, напомня АП, като добавя, че в анклава са били отведени към 250 израелски заложници.

Израел споделя, че " Хамас " още държи към 100 заложници, както и тленните остатъци на 30 от взетите в плен хора на 7 октомври.

Според последната днешна информация на здравното министерство на " Хамас ", представена от Ройтерс, броят на убитите палестинци при почналото преди близо 7 месеца нахлуване на израелските сили в линията Газа към този момент е 34 535 души, като ранените са 77 704.

Междувременно " Хамас " и друго палестинско придвижване – " Фатах ", което управлява териториите на Палестинската самостоятелна власт на Западния бряг, показаха политическа воля да реализират помиряване между тях посредством разговор, съобщи Ройтерс.

Външното министерство на Китай разгласи през днешния ден, че страната е била хазаин на диалози за обединяване сред двете палестински групировки. Представители на " Хамас " и " Фатах " са били неотдавна в китайската столица Пекин за изчерпателен и доброжелателен разговор за разпространение на палестинско помиряване, сподели представителят на китайското министерство на външните работи Лин Цзян на постоянен брифинг.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР