Делегация на палестинската ислямистка групировка Хамас“ утре ще посети Кайро,

...
Делегация на палестинската ислямистка групировка Хамас“ утре ще посети Кайро,
Коментари Харесай

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Д елегация на палестинската ислямистка формация " Хамас “ на следващия ден ще посети Кайро, с цел да взе участие в договаряния за прекъсване на огъня в линията Газа , съобщи неин представител пред Ройтерс. 

Посредниците в договарянията поставят все по-големи старания за сключването на съглашение преди Израел да стартира нападението си против южния град Рафах, където е струпана повече от половината от 2,3-милионното население на анклава. 

Представителят на " Хамас ", който пожела да остане неизвестен, сподели, че делегацията ще разиска предложение за прекъсване на огъня, което групировката е предала на медиатори от Египет и Катар, както и отговора на Израел. Източникът на Ройтерс не оповести детайлности към последните оферти по договарянията. 

Високопоставеният представител на " Хамас " Халил Ал Хайя в петък съобщи, че групировката е получила отговора на Израел на предлагането за преустановяване на огъня и го изследва, преди да съобщи позицията си на египетските и катарските медиатори.

Досега двете страни не съумяха да преодолеят разликите си. " Хамас " упорства за дефинитивно преустановяване на войната и евакуиране на силите на Израел от Газа. Израел от своя страна предлага единствено краткотрайно прекъсване на огъня против освобождението на всички близо 130 заложници, които остават в плен на " Хамас ", и увеличение на доставките на филантропична помощ. Израел се зарече да не стопира военните си интервенции, до момента в който не унищожи изцяло " Хамас ". 

Hopes remain slim of a cease-fire as a delegation is expected to visit Cairo, Egypt on Monday for talks, after the group said it is studying a reply from Israel over a cease-fire proposal. Analysts said that while both and Hamas could benefit from a temporary…
— Global Times (@globaltimesnews)
Външният министър Израел Кац през вчерашния ден сподели, че плануваната атака в Рафах, където са подслонени над един милион разселени палестинци, може да бъде отсрочена, в случай че се подписа договорка за освобождението на заложниците. 

Хардлайнерът националист Бецалел Смотрич, който оглавява израелското финансово министерство, прикани премиера Бенямин Нетаняху да не се отхвърля от нападението против Рафах и добави, че приемането на египетските оферти би било унизително проваляне. Смотрич направи видеоизявление, в което се обърна към израелския министър председател с думите, че в случай че групировката " Хамас “ не бъде изкоренена, тогава ръководеното от Нетаняху държавното управление " няма да има никакво право да съществува ". 

Източникът на Ройтерс от " Хамас " не разяснява въпроса дали Смотрич е осведомен с детайлностите от египетското предложение. 

Западни страни, в това число и най-близкият съдружник на Тел Авив - Съединени американски щати, приканиха Израел да се въздържа от офанзиви против граничния град.  

Палестинският президент Махмуд Абас през днешния ден съобщи на среща на върха на Световния стопански конгрес в Рияд, че единствено Съединени американски щати могат да спрат Израел да нападна Рафах. Абас сподели, че чака градът да бъде атакуван през идващите дни и предизвести, че даже и един " дребен удар " там ще принуди палестинското население да напусне линията Газа. " Тогава ще настъпи най-голямата злополука в историята на палестинския народ ", заключи Абас. 

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР