Дефект в трети парогенератор на VI блок в АЕЦ “Козлодуй

...
Дефект в трети парогенератор на VI блок в АЕЦ “Козлодуй
Коментари Харесай

Лоши новини от АЕЦ „Козлодуй“: Спряха по спешност шести блок, има опасност от повишаване…

Дефект в трети парогенератор на VI блок в АЕЦ “Козлодуй ” ще докара до краткотрайно прекъсване на VI блок на атомната ни централа. Става въпрос за теч на радиоактивна вода, която сега се задържа единствено и само в парогенератора и няма теч на открито.
“Няма нищо рисково, няма превишаване на правила. Не е нещо притеснително, само че казусът е, че малко мъчно се откриват такива протечки.
В момента дефектът не е присъщ, само че специалистите към този момент имат визия от това какво се случва там ”, съобщи Цанко Бачийски, ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР), представен от “Труд news ”.
И добави, че самият недостатък се демонстрира относително късно.
“Не е нужна непозната експертна интервенция, тъй като историята на този парогенератор я има и тя към този момент е оценена. Сменена е програмата за контрол по наше гледище, а аз от своя страна привиквам до края на месеца Консултативен съвет, който е към АЯР, с цел да обсъдим този недостатък ”, сподели още Цанко Бачийски.
Експерти са безапелационни, че това са такива недостатъци, които се появяват с течение на времето, само че това значи само и единствено да се трансформират методите на надзор и стратегиите за контрол и тъкмо това вършат в този момент експертите в АЕЦ “Козлодуй ”.
В резултат на прекъсването на блока ще бъдат осъществени загуби в размер на десетки милиони левове от електрическата електрическа енергия, коя то не е създадена и не е продадена. Има даже заплаха прекъсването на VI блок да докара до краткотрайно повишение на цената на тока.
“На 15 април 2023 година VI блок на АЕЦ “Козлодуй ” ще бъде спрян за осъществяване на планувани превантивни действия, свързани с индикации за пропуск на топлоносител. Перио­дът на прекъсването е съгласуван с съществуването на задоволително електрическа енергия в енергийната система на страната в същото време на годината ”, гласи формалното известие от АЕЦ “Козлодуй ”.
Спирането на АЕЦ “Козлодуй ” за планов ремонт е нещо обикновено. Проблемът е, че в края на предходната година щета имаше в същия парогенератор, а единствено няколко месеца по-късно още веднъж се постанова VI блок да бъде краткотрайно изключен за ремонт.
На въпрос тъкмо каква е повредата от атомната централа дадоха отговор, че цялата информация, която може да бъде предоставена на медиите се съдържа в формалното известие. От Български енергиен холдинг разясниха, че от АЕЦ “Козлодуй ” имат безспорна самостоятелност и оперативна автономия да преценят всичко по отношение на работата на реакторите на централата.
В формалното известие е посочено, че “установените при непрекъснатия мониторинг на системите и оборудванията на блока данни за пропуск от първи към втори силует в трети парогенератор не надвишават нормите за безвредна употреба.
Не са достигнати рестриктивните мерки, планувани в софтуерния правилник и няма смяна в радиационната конюнктура в работните пространства и на площадката на АЕЦ “Козлодуй ”.
Независимо че работата на нуклеарната мощ може да продължи, е взето консервативно решение за прекъсване на блока и осъществяване на профилактични и ремонтни мероприятия, с цел да бъде обезпечена нужната висока сигурност и експлоатационна надеждност на атомната централа ”.
Експерти прецизираха, че в първи силует е нуклеарният реактор, дейната зона на работа на нуклеарната централа, а във втори силует се намира турбината. Пропускът от първи към втори силует значи, че има теч на радиоактивна вода. Има избрани правила до каква степен повредата е рискова, които от формалното известие излиза наяве, че не са превишени.
Но повредата би трябвало да бъде отстранена. Има общоприета техника за работа с потреблението на роботи, като би трябвало да бъде открита тръбичката, от която е течът. За задачата е належащо шесто блок да бъде спрян, а развалената тръбичка би трябвало да бъде затапена.
От АЕЦ “Козлодуй ” прецизират, че след привършване на плануваните действия VI блок ще бъде включен в енергийната система на страната, а V блок работи според индустриалния график. Точно за какъв брой време ще завърши ремонтът не е оповестено, само че съгласно разнообразни специалисти може да са нужни две седмици. Конкретният период зависи от това каква ще се окаже повредата откакто бъде направена диагностика.
От Министерството на енергетиката импровизирано обявиха, че при такива случаи има общоприета процедура за известяван на Агенцията за нуклеарно контролиране, БЕХ, Министерски съвет, Министерство на енергетиката и ДАНС. Работи се по протокол, открит по интернационалните правила и няма учредения за терзания, още повече за подозрения, че някой някъде може да скрие значима информация за държавно управление или власт.
Блокът създава над 170 хиляди MWh за седмица
Загубите ще бъдат десетки милиони лв.
Загубите от прекъсването на VI блок на АЕЦ “Козлодуй ” ще бъдат няколко десетки милиона лв. от това, че по време на ремонта не е създавана и не е продавана електрическа сила.
От последния формален доклад на атомната ни централа излиза наяве, че за първите девет месеца на предходната година VI блок е създал 6,75 млн. мегаватчаса електрическа енергия. Това значи, че действително всяка седмица е произвеждал по над 170 хиляди мегаватчаса.
Ако ремонтът на VI блок продължи две седмици, по междинната борсова цена на тока сега от 185 лева за мегаватчас, се оказва че загубите ще бъдат над 60 млн. лева
Нямаше смяна в радиационната конюнктура. Предишният ремонт беше през декември. Беше спрян и през октомври
Само за няколко месеца следва трети ремонт на VI блок на АЕЦ “Козло­дуй ”.
Предишният ремонт на същия парогенератор на VI блок на АЕЦ “Козлодуй ” беше през декември предходната година. Тогава ремонтът продължи една седмица – от 10 до 17 декември. В края на предходната година също беше открит слаб теч от някоя от тръбите на парогенератора, т.е. още веднъж имаше пропуск от първи към втори силует.
Тогава течът не беше достигнал стойности, които да надвишават рестриктивните мерки за сигурност в софтуерния правилник на блока. Нямаше смяна в радиационната конюнктура в работните пространства и на площадката на АЕЦ “Козлодуй ”.
Само няколко месеца по-рано още веднъж имаше ремонт на VI блок на атомната централа. Мощността беше спряна на 30 октомври единствено часове след стартирането на блока след презареждане със свежо нуклеарно гориво.
Тогава блокът остана отвън строя седмица, поради приключване на водород от охладителната система на генератора – неядрената част на блока.
Богомил Манчев: Същият парогенератор, само че на друго място
Повредата е в същия парогенератор на АЕЦ “Козлодуй ”, само че е на друго място, сподели Богомил Манчев, ръководител на Български атомен конгрес (БУЛАТОМ). Това е рутинна интервенция, случват се такива неща, добави той. Богомил Манчев изясни, че в парогенератора има 11 800 тръбички и казусът е при една от тях.
В края на предходната година е юридически ремонт на парогенератора, само че в този момент евентуално казусът е на друго място. Ядреният блок работи при температура от 330 градуса.
При ремонта той би трябвало да бъде спрян и да се изчака няколко дни, с цел да се охлади. Едва по-късно може да влязат хора, които да създадат диагностика на казуса и да видят тъкмо къде е повредата.
Таско Ерменков, енергиен специалист: Има риск да кажем „ Довиждане! “ на V и VI блок, както преди време казахме на I до IV
Първо би трябвало да успокоим хората, че заплаха от нуклеарна повреда няма. По подредба това се води събитие, а не повреда. За това би трябвало да се осведоми Международната организация по атомна сила (МААЕ), би трябвало да се осведоми и конструкторът – съветската страна, тъй като въпреки всичко се касае за събитие в едрогабаритното съоръжение, каквото е парогенератора.
Следват няколко неща, с които би трябвало да сме наясно: Първо – дали с напъните на българските инженери или техници може да се в профил тази повреда, тъй като очевидно, правени са опити, само че явно несполучливи. Това на процедура значи, че би трябвало да се обърнем към съветската страна, с цел да пристигна техен представител или тяхна група, която да извърши съответните действия или да управлява ремонтните действия от нашите техници.
Второ – има много заменени оборудвания по шести реактор и не е ясно дали това съоръжение не е в гаранционен период. Тоест, ние би трябвало да се обърнем при всички положения към конструктора, с цел да може, в случай че имаме проблеми с съоръжение в гаранционен период, да си употребяваме гаранцията.
В противоположен случай тази гаранция ще изгори. Но това е по чисто инженерната, по техническата страна на въпроса. От позиция на икономическата страна на въпроса – следват загуби, а те се пресмятат елементарно – производството на електрическа енергия от реактора, умножено по междинната цена за този интервал демонстрира сумата, която няма да бъде получена от централата. Но огромният проблем е в това, че тези повреди, тези събития зачестиха и въпросът е до каква степен професионално се ръководи АЕЦ “Козлодуй ”.
Бих желал да обвържа въпроса и с концепциите да се сменя горивото в АЕЦ “Козлодуй ”. В момента имаме проблеми с действието на VI блок при потреблението на потвърдено гориво, а не знам какво ще стане, в случай че имаме ново гориво, което не го знаем по какъв начин е. Нещо повече, особено за VI блок горивото, което внасяме от Русия, е особено направено по този начин, че от една страна да му се вдигне успеваемостта с 4 %, а въпреки това да му се понижи неутронното лъчение.
Това, което въздейства върху стените на реактора и може да окаже негативно влияние върху решенията дали да може или може ли да бъде удължен живота на реактора, е тъкмо неутронното лъчение, което води до неутронна чупливост на стените. Тоест, стените на реактора от тази неутронна чупливост стават по-чупливи.
До момента при направения ремонт и при модернизацията на V и VI блок получихме продължение на лицензиите до 2027 и 2029 година, надлежно. Имаме подписан контракт с една от съветските компании за обзор на тези реактори, с цел да се знае, че те се експлоатират по метод, който дава отговор на условията, с цел да може вследствие на тази поддръжка, да бъде удължен още трийсетина години експлоатационният им период.
Ако ние сменим горивото, първото нещо, което ще се случи е, че 1,6 милиарда лв. за ремонтите ще изгорят, тъй като няма компания, която да се съгласи да прави поддръжка на реактори, в т. ч. да управлява неутронното лъчение, при изискване, че горивото е заменено и са заменени главните параметри на реактора. Изправени сме пред риска през 2027 и 2029 година да не получим удължение на живота на V и VI блок, а да кажем “Довиждане! ”, както казахме на блоковете от I до IV.
Спирането на един блок на АЕЦ „ Козлодуй ” по принцип е софтуерен проблем и той беше решен с построяването на ПАВЕЦ “Чаира ”, която се включваше с бърза реакция в енергийната система и я предпазваше от срив. В момента за жалост ПАВЕЦ “Чаира ” също е в спешно положение и не действа, а това още повече задълбочава проблемите в енергетиката, което още веднъж демонстрира, какъв брой непрофесионално, недалновидно и бих споделил – рисково, се ръководи този бранш.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР