Даун Криейтърс се разширява и намира нови пазари, като запазва

...
Даун Криейтърс се разширява и намира нови пазари, като запазва
Коментари Харесай

"Даун Криейтърс" от Брезово събира гъшия пух от Европа

" Даун Криейтърс " се уголемява и намира нови пазари, като резервира значими такива като японския. Десет френски заводи за гъши пух започват с български машини, създадени от компанията. Основен съперник е Китай, където производството е в големи мащаби.
През 2017 година белгийският бизнесмен Херман Верстапен пуска в деяние своята първа българска фабрика за произвеждане на гъши пух. Тя е в град Брезово, Пловдивска област, и коства на Верстапен 8 милиона лв. и към година и половина, с цел да проработи с цялостен потенциал.

Пет години по-късно е време и за втора фабрика. До края на 2022 година компанията " Даун Криейтърс " (Down Сreators), чийто мажоритарен притежател с 90-процентен дял е Верстапен, ще пусне в деяние нов завод за гъши пух в прилежащото село Чоба.

Общата стойност на активите на двете индустриални мощности е 21 млн. лв.. За брезовската фабрика господин Верстапен е изтеглил и погасил банков заем 1.2 млн. евро, а за фабриката в село Чоба заемът е 1.5 млн. евро.
Реклама
Предприемачът чака да успее да се разплати напълно с кредитора още идната година, а екипът на " Даун Криейтърс " още края на 2022 година ще доближи 100 души. Верстапен споделя, че ще търси още хора за екипа си. От пух към машини В началото - през 2017, суровините идват най-вече от български птицекланици. Пет години по-късно - през 2022 година - българските първични материали са единствено 25 % от всички, които се преработват във фабриката в Брезово.

Всяка година перушината на 4 милиона френски патици и гъски идва в Брезово, където се трансформира в снежнобял пух. Повечето български кланици също продават перушината си на " Даун Криейтърс ". И защото тя отново не доближава, фабриката внася суровина и от Германия и Полша. Тук в Брезово перушината се пере, почиства, разделя по качества и изсушава в непрекъсваем развой.
Годишните обороти на компанията през тази година ще доближат към 12 млн. евро. Източник: Даун Криейтърс
" Втората ни активност е продажба на машини за обработка на гъша перушина. Правим тези машини в България. Така че всички машини в двете ни заводи са български. Годишно вършим най-малко една апаратура на нашите машини в Европа. Досега съм направил повече от 10 съоръжения на машини в Европа. На процедура ние направихме най-малко 10 модернизации на огромни кланици за патици и гъски, тъй като нашата технология е профилирана тъкмо за това. По този метод кланиците затварят цикъла на производството си и стават по-рентабилни ", споделя Херман Верстапен.

Белгийският бизнесмен развива бизнеса си и в още три посоки. Едното от тях е произвеждане на вата от гъшия пух, получен в Брезово. Тя се влага в ушиването на маркови зимни и есенни дрехи. Освен това в брезовската фабрика получават остарели облекла с подплата от пачи или гъши пух. Тук скъпата суровина се изважда от текстила, пере се, почиства се и се продава.
Реклама
Годишните обороти на компанията през тази година ще доближат към 12 млн. евро. " Продажбата на машини образува към 40 на 100 от облагите ни, 20 на 100 идва от крайни артикули, 20 на 100 - от услугите за преправка на второстепенен пух от дрехи и завивки, и единствено 20 % от български гъши пух. Печеливши сме, тъй като вършим спомагателни неща с пуха и прибавяме доста стойност посредством машините, които продаваме. Образно казано, в случай че ще вършим единствено пух и перушина, ще работим без облага ", заключава белгийският бизнесмен. Пазари и вероятности Най-ценният, само че и най-труден пазар за брезовската компания е японският. Той е най-платежоспособен, само че и нежен - една неточност и край, японците те изключват от бизнеса си. Компанията изнася към 50 тона гъши пух с генезис Франция за огромната японска компания " Нишикава ", която има 455-годишна история. За пет години - от 2017 до 2022 година, българската компания се е трансформирала в един от най-важните снабдители на " Нишикава ", като годишните обороти към този момент доближават близо 4 млн. евро.

В Европа общоприетата продукция съдържа 82% пух (останалата част са пера, фибри и др.), в Япония условията са за повече от 91%. Стандартът на " Даун Криейтърс " през 2017 е 92% пух, а в този момент компанията увеличи наличието на пух до 95% в крайния артикул.
Преди да влезе в лабораторията, към момента влажният гъши пух се събира и ревизира и на ръка. Източник: Даун Криейтърс
Херман Верстапен е " вложил " в своите български заводи много повече от пари - при него работят синът му и щерка му. " Моят наследник работи от 3 години във компанията, а щерка ми - от година и половина. Синът ми създава едно ново направление - електронни продажби на продукцията ни в Европа, а щерка ми е в екипа за индустриалните продажби. Дотук съумяваме да изпълним online продажби в четири страни - в разнообразни уеб сайтове и с разнообразни марки. Продажбите през интернет желаят вложения, тъй като би трябвало да вършим дребни опаковки от текстил, етикети, да транспортираме неголеми количества първоначално ", споделя белгиецът. Без боклук и със лична сила Фабриките в Брезово и Чоба са основани безотпадно. Технологията употребява всичко от суровините, които получават. Това, което остава, се прави на компост и се продава на фермерите в Пловдивска област. Фабриката в Брезово има лична пречиствателна станция, която преработва 350 кубически метра отпадни води на ден. Повече от половината пречистена вода се връща назад в производството, а остатъкът още веднъж е тор, който се суши и продава.

Отскоро Херман Верстапен влага и в последната мода за производствата - слънчеви панели за електричество. През 2023 г ще проработят и панели за топла вода на стойност 160 000 евро. Събира се топлинната сила от компресорите и още веднъж се влага в софтуерния цикъл. Инвестициите в това направление през 2021 година са 120 000 евро, а през тази година - към 100 000 евро.
Отскоро Херман Верстапен влага и в последната мода за производствата - слънчеви панели за електричество като за 2023 г ще проработят и панели за топла вода на стойност 160 хиляди евро. Източник: Даун Криейтърс
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР