Датата 26 април е белязана от спомен за инцидент, който

...
Датата 26 април е белязана от спомен за инцидент, който
Коментари Харесай

Истории зад датата: 35 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Датата 26 април е белязана от спомен за случай, който в никакъв случай нямаше да се случи съгласно експертите в атомната промишленост, а се трансформира в една от най-големите екологични произшествия на нашето съвремие. На този ден се връщаме с горест към детонацията в атомната електроцентрала в Чернобил. 35 години са минали от тежкия нуклеарен гърмеж на четвърти реактор, оставил отпечатък освен в Украйна, а и в прилежащите страни.
Снимка: Wikimedia Commons
Аварията се случва в ранната заран се покрай град Припят. Минути след тежкия случай 213 души са признати в болница, а 31 умират незабавно. Десетки хиляди са евакуирани, само че чак след два дни, които се оказват съдбовни.

И до през днешния ден никой не може да дефинира мащаба на нещастието, само че отчети на здравните управляващи сочат, че Чернобилската злополука е довела до над четвърт милион случаи на рак.
Снимка: iStock
Противно на вярването, че цялата централа ще спре работа след детонацията, се споделя, че три от незасегнатите реактори не престават да работят още 13 години. Днес близо 5 милиона души живеят в областите, считани за нечисти и постоянно са навестявани от смели туристи, които търсят из изоставените земи и 30-километровата зона отговори на въпроса „ Как се стигна до нуклеарната покруса? “.

На 26 април в Танзания празнуват Ден на обединяването - това на Танганика и Занзибар, двете съставни елементи на африканската страна. Освен добре познатите плажове, в страната се намира най-високата планина в Африка - Килиманджаро, а и един от най-популярните национални паркове – Серенгети.

В страната живеят над 55 милиона души, а най-често можете да чуете тирада на британски и суахили, а към този момент и родната тирада омайна сладка на българските туристи.

Какво с изключение на красивите плажове ще заварите в Танзания? Каменни цитадели от времето на султаната, тропически колиби със сламени покриви, сантиментални ориенталски дворци и облицовани с дървени дантели наколни жилища. Тук е и родният дом на световноизвестния артист Фреди Меркюри, който е на особена респект в родината си. Невероятен факт е, че в Занзибар се е водила и най-кратката война в историята – Англо-занзибарската. Британците бомбардират двореца Бейт Ал Хукум и тъкмо след 38 минути е оповестено помирение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР