Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Киев в

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Киев в
Коментари Харесай

Блинкен обяви в Киев: 2 млрд. долара военна помощ за Европа, включително България

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде в Киев в четвъртък и ще разгласи 2 милиарда $ ново задгранично военно финансиране за Украйна и 18 други страни, за които се счита, че са изложени на риск от бъдеща съветска експанзия, разкриха чиновници на Държавния департамент, съобщи " Ройтерс ". Второто посещаване на Блинкен в украинската столица след нашествието на Русия през февруари идва, когато Украйна регистрира прогрес в напъните си да си върне територията, завзета от Русия, покрай втория по величина град Харков. Блинкен се срещна с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба и посети детска болница, където се срещна с ранени от съветските бомбардировки младежи.

Представител на Държавния департамент сподели, че почти 1 милиарда $ ще бъдат отпуснати на Украйна. Останалите ще бъдат разграничени сред Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Грузия, Гърция, Косово, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Помощта идва под формата на грантове и заеми от Съединени американски щати, които разрешават на страните да купуват оръжия и отбранителна техника, създадени в Съединените щати. Това изисква Конгресът на Съединени американски щати да бъде известен.

Байдън също утвърди обособени 675 млн. $ оръжия за Украйна, заяви министърът на защитата Лойд Остин по-рано в четвъртък, до момента в който министрите се срещнаха в Германия, с цел да обсъдят по какъв начин да поддържат Украйна в дълготраен проект. Последният транш от оръжия ще включва още муниции, коли Хъмви и противотанкови системи, споделиха чиновници.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР