Държавата публикува за обществено обсъждане образователните стандарти за специалността Програмист

...
Държавата публикува за обществено обсъждане образователните стандарти за специалността Програмист
Коментари Харесай

Обществено обсъждане на стандарти за специалността „Програмист на изкуствен интелект“

Държавата разгласява за публично разискване просветителните стандарти за специалността „ Програмист на изкуствен интелект “. Тя ще се преподава в междинното обучение.

Едно от условията, наред с познаването на стратегиите и логаритмите. Образователните стандарти занапред ще се разискват. Според ученика Радостин Чолаков, който се занимава с изкуствен интелект, това ще е потребно, тъй като „ представете си, че това се случи чак, когато иде в университета, и тогава разбере, че програмирането не е за него “.

Атанас Киряков от компания, която създава ИИ споделя, че по този начин бизнесът ще има по-голям избор от фрагменти:

„ Това ще усъвършенства конкурентоспособността на българския бизнес, освен на софтуерните компании, на всички огромни компании “.

Като проблем в настоящето предложение преподавателката на Радостин Чолаков Мария Василева показва изчезналите часове по програмиране. 

„ Децата в осми клас, когато идват при нас, някои от тях не са се занимавали въобще с информатика и не са се докосвали до програмиране. Нека се събере една група да създаде образователно наличие “.

Статистиката в Концепцията за развиването на изкуствения разсъдък се показва, че намирането на експерти с нужната подготовка е измежду бариерите за въвеждането на ИИ в българските предприятия.

Доклад на Българската асоциация на софтуерните компании регистрира неотдавна потребност от 32 000 работни места до 2025 година Средната работна заплата в бранша гони 4800 лева Близо 50 000 души работят в сферата. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР