Данаилов допълва, че ще се правят и водолазни спускания за

...
Данаилов допълва, че ще се правят и водолазни спускания за
Коментари Харесай

Българи ще картографират морското дъно около антарктическия остров Смит


Данаилов добавя, че ще се вършат и водолазни спускания за взимане на проби от дъното на по-малки дълбочини. Подчертава, че при този вид проучвания ще се работи с оптималната сигурност. Заедно с учените ще се спускат и военни водолази, които ще наблюдават за съществуване на рискове, най-много за наличието на леопардови тюлени, които по никакъв начин не обичат да им се навлиза в територията.

Според Данаилов, при актуалното пътешестване ще бъдат изучавани и звуците на Антарктида. " Континентът е самичък по себе си неповторим, само че самото море и океанът " дишат " доста забавно, изключително поради съществуването на ледени парчета и рухването на ледници - това е приказност от звуци, които няма по какъв начин да бъдат разказани, а би трябвало да бъдат чути ", изясни Данаилов.

Той описа още, че при отплаването от Варна са взели на борда и инсталация на белгийски учени, с която ще събират проби по време на прехода. Целта е да се изследва съществуването на микропластмасови частици в океана, изясни Данаилов и добави, че нашите специалисти също имат сходен план, само че ще учат съществуването на такива в биологичните типове на континента.

Помощта в Антарктида е на първо място, добави Данаилов. Според него там се оставят встрани всевъзможни разногласия и дребнавости. Защото, в случай че не окажеш помощ, цената може да е човешки живот, заключи капитанът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР