Да вземеш един биологичен вид и да го пренесеш на

...
Да вземеш един биологичен вид и да го пренесеш на
Коментари Харесай

Проблемните камили на Австралия

Да вземеш един биологичен тип и да го пренесеш на напълно ново място е малко рисковано. Дивите камили на Австралия са добър образец. Те са импортирани през 1840, с цел да се улесни проучването на страната и скоро животните се оказват потребни и в построяването на железопътните линии и телеграфите.

Още от началото обаче камилите и Австралия са в нестабилна връзка. В една от първите австралийски експедиции, в които взе участие – пътешествието на Джон Хорокс до Аутбак през 1846 – една от камилите убива лидерът на експедицията. Докато смъква пушката си от гърба на едно от животните, то залита като някаква част от багажа й закача спусъка на пушката. Следва изстрел, който отнася междинния пръст на Хорокс, по-късно влиза в устата му през лявата буза и изкъртва част от горните му зъби. Джон умира към месец след случая, само че не и преди да подреди камилата да бъде екзекутирана.

По-мащабно видяно, австралийските камили стартират да основават проблеми през 30-те години, когато колите им стават конкуренция. Тогава хиляди безработни камили се развъждат със страхотна скорост из безкрайните поля и изсъхнал климат. От тогава популацията им се удвоява на всеки 8 години и през 2008 те към този момент са 600 000.

Това се оказва голям финансов и екологичен проблем. Тази злина унищожава растения и водоеми като по този начин лишава други животни. Дивите камили са изключително нападателни когато търсят вода, разрушавайки канализации, водни спиготи, както и други инфраструктурни като огради и мелници. Те пречат и на придвижването по улиците и автомагистралите.

Полагат се старания в посока унищожаване на камилите, само че тази стратегия, несъмнено, е призната с изключително мнение от някои. Учените употребяват по този начин наречените камили Юда – те са по-социални и учените ги прилъгват да дойдат, след което им поставят проследяващо устройство. Така камилите Юда, водят без да знаят, хората при стадото си, което в следствие е понижено от стрелци с хеликоптери. Месото на починалите крави е дарено на Близкия изток. Така от 2008 популацията им е била понижена осезаемо.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР