Да си домоуправител за представите на повечето хора е едно

...
Да си домоуправител за представите на повечето хора е едно
Коментари Харесай

Професия „домоуправител”

Да си домоуправител за визиите на множеството хора е едно досадно обвързване, което обаче все някой би трябвало да поеме. Покрай забързаното, с напрежение всекидневие никой няма предпочитание и време да се занимава непринудено с непознатите или общите проблеми. А знаем, че когато доста хора живеят дружно, разбирателството е краткотрайно и нежно равновесие. Но… домоуправител би трябвало да има, все някой би трябвало да „ се прежали ” в името на общото богатство.

Кой става домоуправител?

Това нормално е някой влиятелен комшия, който се употребява, в случай че не с всеобщата благосклонност, то най-малко с всеобщото почитание.

Той е добър уредник, разговорлив, предприемчив, несъмнено с множеството съседи и не се свени да ги заприказва по неуместни за тях тематики.

Домоуправителят има възприятие за социална отговорност и знае, че има „ неща, които просто би трябвало да бъдат свършени ”, знае, че по- добре това да ги свърши той, в сравнение с всички да понасят следствията.

Домоуправителят е наясно с нормативните уредби, знае къде са офисите на компаниите за комунални услуги, къде е общината, какво се случва там и какви са измененията в законите, които засягат притежателите във входа.

Какви за отговорностите на един домоуправител?
Често съседите нямат визия кои са те и от това могат единствено да пострадат. Те не помнят своята регулираща роля в работата му, учредена на правилото на демократичния избор, който са създали, гласувайки му доверието си.

Домоуправителят познава притежателите на жилищата, общите елементи, ателиета, магазини, гаражи и други, както и възможните им наематели. Той разполага с персонални данни, телефонни номера и друга информация, която му е нужна пред управляващите или общината.

Той калкулира и показва на събранията разноските на входа – ежемесечни като общ ток ( за осветяване, асансьор ) или възнаграждения на чистачка или абонамент за поддръжка на асансьора, както и инцидентни разноски – поправки, преустройства, саниране и всичко останало, което изниква в течение на времето.

Той е наясно с пожарната и спешна сигурност, положението на постройката, следи за нарушавания и нанесени вреди.

Той работи във тясна връзка с касиера и надзорника ( надзорния съвет ) на входа, следи за салдото в касата и по негова самодейност се прави проверка и различен тип инспекции.

Домоуправителят съставлява етажната благосъстоятелност пред оператори за услуги, управляващите, общинските компании за непорочност, да вземем за пример, и други, физически лица.

Освен отговорностите си, той е и самобитен медиатор сред съседите си, взема решение спорове ( не еднолично) и постанова атмосфера на толерантност и приемливост. Която, както сочи персоналният ни опит, от време на време е невъзможна задача. Защото, с изключение на друго, той следи и за вътрешния ред и дали правилникът, който го урежда, се съблюдава. Затова ролята му е многостранна – нещо приблизително сред класен началник, служител на реда, бирник и също така, той е просто един комшия, като всички нас.

Новият Закон за уреждането на етажната благосъстоятелност планува, с цел да се увеличи мотивацията на по- скоро нежелаещите да бъдат домоуправители и касиери, тяхната работа да бъде заплатена. Макар и алегорично, със сума, утвърдена от всички, само че финансовият тласък също е от голяма важност, тъй като на процедура домоуправител е повече от официална функционалност. Задълженията си той прави в свободното си време или жертва служебното си, той е и в центъра на всички събития, което може да докара на всеки естествен човек голям стрес.
Законът дава опция също по този начин, за домоуправител да бъде назначен външен и чужд до тогава за съседите човек. Интернет пространството към този момент гъмжи от разгласи за професионален домоуправител.

Какви са неговите преимущества?

На първо място, експертът подхожда точно като подобен, той е по- осведомен с нормативните актове, законите и документите, тъй като точно това е основна част от работата му

Той разполага с повече време за циркулиране и очакване по институции и го прави в тяхното работно време

Той е прочувствено ненатоварен със комплицираните междусъседски връзки и неутрален. Понякога това е главната причина да бъде свършена една обща работа. Отношенията му със притежателите са чисто служебни и това от една страна доста ги улеснява.

Защо въпреки всичко е мъчно да се решим на експерт?

Той разполага с персоналните ни данни. Ако един домоуправител по хипотеза работи само за общото богатство, това не може да важи и за един напълно чужд човек, който не е в обсега на всички, тъй като не им е комшия, чисто физически. И защото законът е напълно нов, не всичко в него е ясно за всички и промени в него сигурно предстоят.

С „ професионалзирането ” на тази служба, което е заложено в закона, се цели опростяване, усъвършенстване и бистрота в общият обичай на съседите. Което в някои случаи е извънредно неотложно. Домашните любимци, късните купони и тупането на килими над прането на съседа изпод, неплащането на сметки, боклукът пред входа, разчистването от сняг… толкоз доста спънки хората да живеят дружно в единодушие и доволство. Това е, което е съществена цел на специалност „ домоуправител ”.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР