Да се спасят дърветата и да не се застроява частнияj

...
Да се спасят дърветата и да не се застроява частнияj
Коментари Харесай

Общинари предлагат на Петьо Блъсков замяна на имота в "Мусагеница"

Да се спасят дърветата и да не се застроява частнияj парцел в кв. " Мусагеница " на издателя на вестник " Труд " Петьо Блъсков. От началото на март живеещи в квартала упорстват за това и през седмицата те затварят за малко кръстовището на бул. " Драган Цанков " и бул. " Г. М.Димитров ", с цел да провокират по-широк отзив и общината да не се откаже да търси решение. Засега такова не е открито, като задачата на ръководителя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев (ГЕРБ) е да успее да уговори подмяна с различен терен със притежателя.

От 27 април той разгласи, че стартира договаряния с Блъсков. Сформирана бе работна група с представители от всички политически групи в СОС и основния проектант на София Здравко Здравков. Близо три месеца по-късно " Дневник " попита Георгиев има ли развиване по проблема. " Работната група работи, имахме договаряния предходната седмица, изследват се няколко парцела [за замяна], притежателят отхвърли някои от предложенията ", изясни той и даде обещание скоро да разгласи резултата от работата им.
" Ако господин Георгиев предложи нещо, което е сравнимо и стопански преференциално за мен, нямам нищо срещу ", разяснява Блъсков пред " Дневник ".
От работната група споделиха, че му е била препоръчана подмяна в регион " Младост ", покрай Академията на Министерство на вътрешните работи. Той упорствал обаче за различен терен, само че отново в " Мусагеница ", което му е било отказано и се търси друго решение.

След като оглави общинския съвет през есента на 2021 г.q Георгиев постоянно дава изявленията за " Труд " и електронното му издание.

Съвсем предлага кметът на регион " Студентски " Петко Горанов. На 23 март той внесе отчет в СОС за смяна в предназначението на терена - да стане " за озеленяване ", и по този начин да се спре плануванаъа сеч на най-малко 10 дървета и строителството на жилищен блок. Предложението му до момента не е придвижено за разискване в комисиите на СОС.

 Сблъсък на експертни оценки: Колко дървета има в парцела на Петьо Блъсков в кв. Сблъсък на експертни оценки: Колко дървета има в парцела на Петьо Блъсков в кв. " Мусагеница "

Протестиращите също упорстват СОС да анулира , с което разреши в този терен да има високо жилищно застрояване, до тогава в парцела на Блъсков бе разрешено единствено едно- и двуетажни магазини и ателиета за услуги.

Нагласата на работната група на общинския съвет обаче е за подмяна на парцела с общински. Инвеститорът е защитил правата си в съда и " да наложим публичния интерес над частния е сложна задача ", акцентира преди време

Блъсков купува на търг общинския парцел през 2004 година, който тогава не е атрактивен за строителство, тъй като е разрешено единствено ниски постройки за магазини. Главният проектант на София Здравков през 2017 година пуска отчет за смяна предназначението на терена да стане за жилищно строителство на блокове. На 26 юли 2018 година смяната е утвърдена от СОС. Сега е издадена виза за планиране на жилищен блок, вложителят Блъсков е избрал за създател на плана студио " Иво Петров архитекти " (Плевен).

 Протест пред Столичнаjd община против градежа в
© Юлия Лазарова

Протест пред Столичнаjd община против градежа в " Мусагеница " на Петьо Блъсков
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР