Да се изплаща нов вид пенсия, предлагат депутатите от ГЕРБ

...
Да се изплаща нов вид пенсия, предлагат депутатите от ГЕРБ
Коментари Харесай

Депутати предлагат нов вид пенсия

Да се изплаща нов тип пенсия, оферират депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи с промени в два закона – Кодекса за обществено обезпечаване и Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.
Според измененията добавката, която получават в този момент репресирани лица у нас, към този момент ще бъде пенсия за принуда, като се покачва размерът ѝ.
 
Според кодекса право на такава пенсия ще имат репресирани, като тя се поставя на индивида от момента, в който той навърши възрастта за пенсиониране по общия ред, без обаче да има условие за трудова активност и застрахователен стаж. Преживелият брачен партньор пък ще получава пенсията за принуда на умрелия, написа още в измененията.
 
Според закона в този момент добавката, която получават репресираните, е % от междинната пенсия за стаж и възраст и зависи от това какъв брой време индивидът е бил в затвор, трудово-възпитателни общежития и лагери. За хора, които са били до 6 месеца, имат право на 30% от междинната пенсия за стаж и възраст, като процентът пораства и стига до 50 на 100 за тези, които са били над 120 месеца, написа Pariteni.bg.
 
Сега се предлага най-ниската пенсия за принуда да бъде 45 на 100 от междинната пенсия за стаж и възраст за тези, лежали в лагери до 6 месеца, като процентът стига до 75 на 100. Тези, които са били интернирани, изселвани и заселвани по административен ред или са били незаконни до 12 месеца, се предлага да получават 15, а не 10 на 100 от междинната пенсия за застрахователен стаж и възраст, от 12 до 36 месеца – 22%, а не 15 на 100 от нея, а над 36 месеца – 30 на 100 вместо 20 на 100.
 
Според вносителите измененията засягат към 6000 българи, репресирани и претърпели съпрузи, в това число 1000 български жители, репресирани при насилствената промяна на имената през 1984-1989 година предлаганите промени ще натоварят държавния бюджет, защото размерът на разноските за пенсионно подкрепяне на репресираните вследствие на тези промени ще се удвои, показват депутатите. Затова и те оферират измененията да влязат в действие от идната година,за да се плануват парите в бюджета.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР