Да плува в леденостудени води е нещо напълно нормално и

...
Да плува в леденостудени води е нещо напълно нормално и
Коментари Харесай

Морж: Смелчага от Горна Оряховица плува в ледените води на Янтра при -9

Да плува в леденостудени води е нещо изцяло обикновено и всекидневно за 36-годишния Иво Марков от Горна Оряховица. Той стартира с моржуването преди 3 години и от този момент най-малко два пъти седмично се отдава на него.

Въпреки че последните дни живакът внезапно падна, Иво и през вчерашния ден не пропусна утринното къпане под намерено небе. Горнооряховецът се потопи във водите на местността Сини вир във Велико Търново, до момента в който термометрите в този миг посочваха минус 9 градуса, написа " Борба ".

„ Ледените води ми работят доста добре, тъй като разрешават на тялото ми да се възвърне бързо от спорта. Аз упражнявам битка и самбо и студената баня има релаксиращ резултат върху мускулите. Действа сходно на сауните, само че в тази ситуация вместо топлота се употребява студът. Той предизвика по-добро кръвообращение и възобновяване от травми “, показа Иво.

По негови думи клиосауните са изключително известни на запад, а потребният резултат от моржуването е прочут от хиляди години. Увери, че ледените бани работят позитивно върху имунитета му и с помощта на тях не е боледувал, откогато ги практикува. Малцина негови другари обаче се отдават на ледени бани и по тази причина нормално върви самичък във водоемите. От фамилията му също никой не моржува, само че е безапелационен, че когато един ден има дете, дружно ще плуват под намерено небе.

Иво не прави специфична подготовка на тялото си преди да влезе в студената вода, а единствено няколко минути вдишва надълбоко въздух. " Понасянето на студа става посредством психическа конфигурация. Просто не мислиш за това и тялото единствено се оправя посредством топлинните си запаси “, увери той.

36-годишният мъж остава във водата към 2 минути, защото, в случай че престои повече, се основава причина за рисково преохлаждане – хипотермия.

Горнооряховецът уточни като обичани места за моржуване водопадите в квартал „ Картала “ и край Дряновския манастир и местността Сини вир в остарялата столица.

„ От известно време, когато плавам в Сини вир, ми прави усещане, че във водата или покрайнината има доста боклуци и недобросъвестни хора замърсяват. Апелът ми е да се спре това навсякъде заличаване с боклуци на природата ни “, добавя Иво.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР