Да говориш, да злословиш срещу другите, е много лош грях,

...
Да говориш, да злословиш срещу другите, е много лош грях,
Коментари Харесай

Главният равин на Нидерландия Яков в Международната конференция: С езика може да съживиш някого, може и да го убиеш

" Да приказваш, да злословиш против другите, е доста неприятен грях, тъй като с езика може да съживиш някого, може и да го убиеш “. С тези думи основният равин на Нидерландия Бенямин Яков се обърна към участниците в Международната конференция " STOP HATE SPEECH “, която бе открита на 05.12.2022 година от основния прокурор на Република България Иван Гешев. Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Събитието, проведено от Прокуратурата на Република България, взаимно с Европейската еврейска асоциация, продължава и през днешния ден, 06.12.2022 година То e първото от сходен мащаб у нас с над 130 участника - основни и висши прокурори от страни от Европейския съюз и района, висши духовници от разнообразни вероизповедания, представители на държавни институции, неправителствени организации, университетските среди, правозащитници, цивилен деятели и други

" Езикът на омразата не е единствено по малкия екран и радиото, а е и сред хората. Ако човек е травмиран, той може да се трансформира от естествен човек в нарушител. Какво можем да създадем, по какъв начин можем да се борим с антисемитизма? “, попита Бенджамин Яков, който приказва в границите на панела с тематика " Противодействие на закононарушенията срещу вероизповеданията “.

" Иска ми се да има повече такива конференции в Европа. Тук са се събрали специалисти, адвокати и представители на неправителствени организации, които търсят разнообразни правни и политически способи да се борят с езика на омразата “, съобщи модераторът на панела Александър Бенджамин от Европейската еврейска асоциация.

В рамките на полемиките прочувствена история описа Керен Нол, чиято баба – френската гражданка от еврейски генезис Мирей Нол - е била измежду оживелите от Холокоста, само че по-късно става жертва на ликвидиране по антисемитски аргументи. " Според речниците омразата нормално е резултат на боязън, яд или възприятие след контузия. При някои хора това се култивира от ранна възраст, става част от културата им, от това кои са те. Всички сме отгледани с полезности, които ни дефинират през днешния ден. Баба ми Мирей Нол беше удивителна жена и обичаше живота. Тя ми споделяше да употребявам момента да пребивавам пълноценно и без боязън “, сподели Керен Нол пред препълнената зала.

" Баба ми беше убита от двама мюсюлмани. Мразя ли всички мюсюлмани? Не. Страхувам се от всички екстремисти. В памет на баба ми се обричам на светлината и избрах да приказвам намерено. Обръщам се към всички водачи – изберете светлината и изберете пътя “, прикани тя.

Представителят на католическата черква Александър Мошев, който също бе участник в панела " Противодействие на закононарушенията срещу вероизповеданията “, зададе въпроса: " Как да тръгнем по пътя на изцелението от самостоятелните и групови рани, нанесени от омразата и разделянето, от незачитането и отрицанието на другия, другия, по-слабия? “ И отговори с думите на папа Франциск: " Заедно можем да потърсим истината в разговора, в спокоен диалог или в буен спор “.

Негово Преосвещенство Белоградчишки свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщи, че доста постоянно, говорейки за верни връзки сред хората, е належащо да се сложим на мястото на другия. " Независимо кой е, какъв е, от кое място е, какво носи в сърцето си. И тогава, това, което ще влияе, ще бъде не омразата, а любовта “, уточни Негово Преосвещенство.

Участник в конференцията " STOP HATE SPEECH “ бе и доктор Мустафа Хаджи, основен мюфтия в Главното мюфтийство в България. Той акцентира, че омразата вреди най-вече на този, който я изпитва. " Неправилното схващане на религиозните постулати и правила нанася щета най-много на хората, които изповядват тази вяра. Ние в България живеем дружно “, уточни доктор Мустафа Хаджи и благодари на представителите на правосъдната власт за дейната роля в битката с закононарушенията от ненавист. " Само любовта, разбирателството и положителното отношение към всички хора е в положение да избави човечеството. В противоположен случай ние решаваме да се самоунищожим “, сподели още той.

Александър Оскар, ръководител на Организацията на евреите в България " Шалом “, благодари на основния прокурор Иван Гешев за организацията на събитието. " Важно е да работим дружно, както в България, по този начин и в Европа, с цел да се противопоставим интензивно на езика на омразата. Защото той рано или късно минава във физическа експанзия. Да не оставаме безучастни, когато към нас човеконенавистните идеологии лишават нашето бъдеще и бъдещето на нашите деца “, прикани Александър Оскар.

Доц. доктор Симеон Гройсман, началник на дисциплината " Право и вяра “ в магистърската стратегия " Защита на главните права “ в Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски “ показа тезата си дали религиозното може да е източник и обект на ненавист в епохата на " интернет-тълпите “: " Религията е една висока сфера за другарство с Бога, а общественото напрежение, обвързвано с ненавистта към другите, не се базира на някаква религиозна изчерпателност. Нашата ера е ера на интернет-тълпите. Без това събитие няма по какъв начин да разберем необятното разпространяване на понятието език на омразата. Всеки, живеейки в своя балон, чете в интернет " приятелите си “ и стартира да счита, че всеки, " обикновено мислещ, мисли като него “.

За тези хора другото придобива един " налуден облик “, уточни доцент Гройсман и добави, че вижда наказателното право като извънредно средство за противопоставяне на обществените проблеми, като език на омразата и закононарушенията от ненавист. " Ако чакаме прокуратурата и съдилищата да са решителният бранител против омразата, значи сме на обществения разлом “, заключи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР