Да, България - една от партиите част от коалицията Продължаваме

...
Да, България - една от партиите част от коалицията Продължаваме
Коментари Харесай

Да, България постави 11 условия за кабинета с премиер Мария Габриел

" Да, България " - една от партиите част от обединението " Продължаваме промяната-Демократична България ", разгласи публично, че ще взе участие в диалозите за идната ротация на кабинета - само че имат условия.

В изпратената до медиите резолюция, призната от политическата групировка, са дефинирани 11 съответни целта, които да бъдат контрактувани по време на договарянията. Сред тях са гаранции за продължение на правосъдната промяна, пъплване на Комисията за противопоставяне на корупцията и промяна в Изборния кодекс.

В известието си от " Да, Бъглария " удостоверяват значимостта от съществуването на парламентарно излъчено държавно управление, което да работи по целите и промените, заложени още при кабинета " Денков ".

Те обаче регистрират и своя неточност - " неуспеха от провеждането на правилото за възпиране от лъчение на ярки политически лица за позиции, които изискват гласовете на всички участници в болшинството и допускат индиферентност и професионализъм ".

Не са посочени съответни образци за кои тъкмо политически фигури става въпрос, само че написаното идва единствено ден след избора на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова за член на Конституционния съд. Кандидатурата ѝ беше подкрепена и от депутати на " Да, България ".

Условията, които политическата групировка слага за кабинета с министър председател са тъкмо 11:
Гарантиране на пълноценното използване на новия член 91б от Конституцията на Република България във връзка с всички регулатори, които ще бъдат излъчени от Народното събрание посредством добре развита процедура, отворена към гражданското обществоГаранции за използване на планувания в член 130а, алинея 3 от Конституцията принцип във Висшия правосъден съвет и Висшия прокурорски съвет да бъдат определени лица, които са самостоятелни и партийно неутрални.Гаранции за продължение на правосъдната промяна посредством Закона за правосъдната власт.Пристъпване към лъчение на Комисия за противопоставяне на корупцията, и попълването ѝ с безапелационни лица, които могат да обосноват очакване за осъществяване на антикорупционна политика.Курс за последователно ограничение на бюджетния недостиг за реализиране на уравновесен държавен бюджет.Увеличаване и фокусиране на напъните за подсилване и рационализация на националната сигурност и отбранатаРеформа в изборното законодателствоУскорена, фокусирана и систематична работа с действителни резултати в сферите на електронното ръководство, електронната идентификация и киберсигурността.Комплексни и структурни промени, ориентирани към изваждане на България от сивия лист, обвързван с ограниченията против изпирането на пари.Реформа на законодателството в региона на образованието и наукатаТрансформиране на новия текст на член 23 от Конституцията в амбициозна културна политика.
ГЕРБ и ПП-ДБ образуваха държавно управление на ротационен принцип, като договориха управническо съглашение. Съгласно него ротация би трябвало да има и за позициите ръководител на Народното събрание и министър-председател. В първия стол сега е Росен Желязков от ГЕРБ. Същото важи и за премиера Денков, който през март ще би трябвало да предостъпи поста на настощия си вицепремиер от ГЕРБ Мария Габриел. Сега тя е и външен министър.

Първоначално " ротацията " трябваше да е на 6-месечен интервал, само че за поста министър председател и ръководител на Народното събрание се реши - въпреки импровизирано, срокът да е 9 месеца. Очаква се ротацията да се случи през март, само че ПП-ДБ и ГЕРБ към този момент започнаха диалозите по този развой.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР