Д-р арх. Кирил Дойчев, който е проектирал едни от най-големите

...
Д-р арх. Кирил Дойчев, който е проектирал едни от най-големите
Коментари Харесай

Главният проектант на Бургаската болница навърши 100 години и продължава да твори

Д-р арх. Кирил Дойчев, който е проектирал едни от най-големите лечебни заведения в България, навърши 100 години.

Той е наричан „ патриарх на рационалното обмисляне на актуалната болница “ и е създател на плановете за болничните заведения в Бургас, Ямбол, Велико Търново, Каварна, Русе, Кърджали, Шумен, Центъра по хигиена в София и доста други. През последните 40 години живее в Чикаго , където работи и до през днешния ден. Той е почетен член на Американския съюз на архитектите и притежател на огромен брой награди и оценки .

Сградата на УМБАЛ-Бургас, проектирана от него п реди повече от 60 години е била невъобразим за времето си образец за съвременна архитектура в болничното строителство освен в България, а и в цяла Източна Европа. Впоследствие по нейния модел са издигнати редица други лечебни заведения в България.

Д-р арх. Кирил Дойчев през 1950 година. Снимка: УМБАЛ-Бургас

Преди да бъде издигната тази модерна болнична постройка, бургазлии са получавали здравна помощ в няколко разпръснати постройки от павилионен вид. Битови условия като независима стая със хигиеничен възел са били фантазия за тогавашното време . И до през днешния ден, в редица лечебни заведения в страната, санитарните възли са по един на няколко болнични стаи.

През 50-те години на предишния век управляващите са достигнали до извода, че паралелно с голям брой дребни здравни служби, са нужни огромни междуокръжни лечебни заведения , които да съберат в едно звена за диагностика и лекуване, изследователска, университетска и обучителна функционалност .

Д-р арх. Кирил Дойчев в Мюнхен през 2022 година

Теренът е бил празен, незначителен, заобиколен от изграждащ се жилищен квартал . В тази конюнктура, композицията на постройките е компактна . Стационарът е построен на височина, с цел да освободи място за другите отделения. Този вид строителство разрешава освен икономично потребление на терена , само че и къси пътища за обслужване, п о-лесна и ефикасна екслоатация . Израстването на станционарната част на височина дава опция на болните за панорама към морето и парковата конюнктура , отворено пространство, светлина и въздух.

Полукръглата зала за събрания и образования на студенти, е ситуирана в непосредствена непосредственост до по-високата постройка и е в добра видимост от основния път, давайки още една опция за образен, запаметяващ се акцент на този комплекс . Заоблената форма смекчава човешкото усещане за огромна постройка, мисленето на арх. Дойчев за човешкия мащаб в неговите планове съпровожда другите му огромни хрумвания. 

Високата постройка на болничното заведение е открита през 1969 година Десет години по-късно стартира строителството на днешния хирургически корпус , което поради бурните промени в тези времена продължава цели 17 години – до 1996 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР