© Красимир Юскеселиев В Пловдив винаги е имало болезнена страст

...
© Красимир Юскеселиев В Пловдив винаги е имало болезнена страст
Коментари Харесай

Майната им на стадионите

© Красимир Юскеселиев В Пловдив постоянно е имало мъчителна пристрастеност по футбола. Затова е тъжна подигравка, че в града, в който са се родили и са играли едни от най-великите български футболисти, има закрит чисто нов колодрум за 5000 фенове и нито един съвременен работещ стадион. И до момента в който колодрумът стои необработен и рядко се цялостни, то тимовете със славно минало в Пловдив играят и упражняват измежду руини, основи на градежи и планове.

Надеждата на Пловдив е да се възползва от новата фикс идея на държавното управление " Борисов " – на градеж на игрища около кандидатурата за международно или европейско състезание по футбол. По същия метод около предходната полуда - на спортните зали, градът получи 60 млн. лева, с които построи въпросното знамение на колоезденето.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Интересите във футбола тук обаче постоянно са били оплетени крепко в политика и бизнес, подвластен от страната. В момента и двата огромни клуба - " Ботев " и " Локомотив ", наподобяват финансово постоянни, а притежателите им Христо Крушарски и Георги Самуилов показват подготвеност да влагат в стадионите " Локомотив " в квартал " Лаута " и срутения по времето на Цветан Василев " Христо Ботев ", прочут измежду почитателите като " Колежа ". Но както историята е посочила, това може да е единствено краткотрайно положение и нещата бързо да се трансформират.

Забравеният стадион

Заради това огромният въпрос е градският стадион " Пловдив ". Известен с това, че е най-големият в България с потенциал от 55 хиляди фенове, последният му прочут състезателен миг е останал в 1990 година при семейството на международно състезание по лека атлетика за юноши и девойки. След именития концерт на Metallica от 1999 година се употребява най-вече за тренировки по лека атлетика и от време на време за контролни футболни срещи. Защо градът не може да има едно съвременно оборудване, което да се употребява от всички?

Дълги години тематиката за сегашното и бъдещето му не се повдигаше, най-много заради ясното осъзнаване какъв брой скъпа би била евентуалната реорганизация. Но общината видя лъч на светлина за " Пловдив " около желанията България да кандидатства за огромен футболен конгрес. В началото на годината кметът Иван Тотев даже разгласи, че ще се трансформират проектите за реорганизация, с цел да се отстрани атлетическата писта и да се оформи напълно футболно оборудване. Тъй като леката атлетика (също със мощни обичаи в Пловдив) постоянно е била определяща при разискванията на бъдещия образ, в този момент общината планува да се построи различен, по-малък стадион единствено за този спорт. За да се направи напълно футболен, пистата на градския стадион би трябвало да бъде отстранена, а огромна част от трибуните да се разрушат.

" Ако решим стадионът да е напълно за футбол, първо би трябвало да се заемем с лекоатлетически стадион. Може да употребяваме този, който е от североизточната страна на стадиона. Там е допустимо да се направи сходно оборудване, с което да се покрият всички дисциплини. Такъв стадион би коствал 5 милиона лв., което е по силите на общинския бюджет ", съобщи кметът Иван Тотев при започване на годината.

Фтболните почитатели на двата по-големи локални тима приканиха обществеността да се сплоти към бъдещето на стадион " Пловдив ". Засега наподобява, че има съгласие с клубовете по лека атлетика и единствено се чака зелена светлина от София за финансирането. Дотогава всички дейности са замразени, даже и плануваните 15 милиона лв. от общината за реорганизация от 2018 година Много евентуално бъдещето на стадиона ще зависи от две неща: кметските избори през есента и развиването на взаимната кандидатура на България, Сърбия, Румъния и Гърция за европейско състезание през 2028 или 2032 година

Жълто, черно, бяло

И до момента в който тематиката за градския стадион е безконечна дъвка, двата водещи футболни клуба " Локомотив " и " Ботев " не могат да си разрешат да чакат безпределно. Първият има стадион, само че се нуждае от концесия и следваща реорганизация, а другият няма юридически спънки, само че се намира към момента на основи.

Всъщност " Локомотив " също унищожи част от стадиона си с концепцията да го реконструира, само че това по този начин и не стана. Още през 2013 година тогавашният президент на клуба Веселин Марешки унищожи естрада " Бесика " с концепцията да се построи нова за 4000 души, само че строителството по този начин и не стартира. В момента там е построена краткотрайна структура, която приема най-горещите ентусиасти.

Покрай спечелването на Купата на България се покачиха апетитите на " Локомотив " да направи реорганизация. Заради присъединяване в Лига Европа бяха инсталирани нови 2000 седалки, само че това беше следващата кръпка към другояче морално остарялото оборудване. Собственикът Христо Крушарски се пробва да форсира процедурата по обновяването на " Локомотив ", който сега може да приема 7500 души. " Аз за Локомотив съм направил план за стадион, който е едно малко украшение. Той е за 10 400 души и ще ни е задоволителен за вътрешното състезание. За огромните мачове обаче ни би трябвало огромен стадион ", съобщи неотдавна Крушарски. По неговите проекти клубът би трябвало да има стадион и клубна база в идващите шест години. Според сметките му обновяването на комплекса ще коства 21 милиона лв. (виж спомагателния текст).

Засега не е ясно дали процедурата ще може да бъде приключена до изборите през октомври, само че Христо Крушарски изрази опасения, че сега съперниците от " Ботев " са в по-добри връзки с общинските управляващи и техният план се движи с преимущество. " Докато казусът на " Ботев " не бъде решен, няма да има развиване по нашите концесии ", сподели той при започване на август.

А казусът на " канарчетата " е наследен от Цветан Василев. Когато той пое ръководството на клуба, изглеждаше, че всички финансови проблеми са решени. Построи се подготвителна база в кв. " Коматево ", където и до през днешния ден представителният тим играе формалните си мачове. Започна градеж на нов стадион " Христо Ботев ", само че банкрутът на КТБ изпревари завършването му.

Сегашният притежател Георги Самуилов наподобява окуражен да завърши плана. По неофициална информация си е дал период до 1 септември да се рестартира строителството на " Колежа ". " Работя прелестно с актуалната администрация на град Пловдив и подновяването на строителните действия на стадион " Христо Ботев " ще се случи по проект с помощта на взаимните ни старания. В момента се довършва актуализацията на техническия план и количествено-стойностната сметка и се организира конкурс за избор на реализатор на строително-монтажните действия ", разгласи Самуилов в отговор на изказванията на кандидат-кмета Славчо Атанасов за " няколко препъникамъка " пред завършването на стадиона.

И двата дребни

На този декор най-безметежно, без каквито и да е съществени упоритости за строителство е положението на стадиона на " Марица " в кв. " Кършияка ". Стадионът беше освежен отчасти през 2017 година, с цел да получи лиценз да играе във Втора лига.

Най-безпроблемно наподобява бъдещето на стадион " Тодор Диев ". Там в А регионална група играе първенецът на България от 1963 година " Спартак " (Пловдив) (виж карето).

" От " Спартак " са подали публично заявление, с което желаят да създадат на някогашните стадиони на " Векта " подготвителна база по закона за спорта. Така че " Спартак " се развива доста добре и те също могат да аплайват за финансиране от Фонда на фондовете. Много съм удовлетворен от това, което се случва със Спартак ", сподели по този мотив кметът Иван Тотев.

При толкоз доста упоритости и поръчки е доста евентуално нещо със стадионите в Пловдив да стартира да се случва скоро. Освен в случай че не се окаже, че става въпрос за следващото надцакване на думи за пред ентусиастите. Стадион " Локомотив "

Общината към този момент задвижи процедурата, като през юни беше направена обосновката за концесията на комплекса. Тя планува създаване на южната естрада на стадиона, повсеместен ремонт на тревното игрище и на игрище с изкуствена трева, както и на подготвително маломерно игрище, довеждане докрай на градежа на общежитие, градеж на естрада " Бесика " и реорганизация на останалите трибуни.

Комплексът без залата за волейбол, лека атлетика и други спортни обекти ще бъде възложен за 35 години. Прогнозната стойност е изчислена на 80.3 милиона лв., като 35 милиона от тях са доходи от билети за мачове и събития. Предлага се еднократно концесионно заплащане от 10 хиляди лв. без Данък добавена стойност при сключване на контракта и не по-малко от 1.25% годишно от чистите доходи, само че не по-малко от 70 хиляди лв. без Данък добавена стойност.

Концесионерът, който евентуално ще е футболният клуб, би трябвало да направи вложения за минимум 18 милиона лв. до деветата година, като доста от дейностите са планувани до втората и третата година. За първите три години концесионерът няма да дължи концесионно заплащане. Проблемът " Ботев "

Според разбора на общината футболният клуб, който има концесия за 35 години, не е плащал три години концесионните вноски за към 205 хиляди лв., такса здания и боклук. За предходната година не е възложен доклад, а за тази не е импортирана гаранция, която е 50% от годишната концесионна такса. Общинският съвет към този момент отсрочи с две години осъществяването на наложителната капиталова стратегия и новият период е 20 март 2020 година Самуилов нееднократно даде обещание срокът да бъде спазен. " Поел съм ангажимент за стадиона и ще го спазя. Извършили сме съществено проучване. Призовавам да спрат въпросите по кое време ще стане това ", съобщи той неотдавна, като отхвърли тезата за финансиране от страната, евентуално с нисколихвен заем от Фонда на фондовете. Очаква се строителството да е към 20 милиона лв., като се водят договаряния с " Главболгарстрой " за реализатор.Каре
Стадонът на " Спартак "
На 11 юли общинският съвет гласоподава клубът да получи концесия върху оборудването за 35 години, като стартът е заложен на 23 януари 2020 година Прогнозната стойност на концесията е 5.6 милиона лв.. Планът включва ремонт на съществуващата централна естрада и създаване на нова, като общият потенциал би трябвало да е най-малко 3000 фенове, слагане на осветяване за телевизионно лъчение в HD формат, градеж на обекти за публично обслужване, ремонт на игрище с естествена и тревна настилка, монтаж на осветяване и цифрово табло, ремонт на съществуващия паркинг и създаване на нов, както и създаване на две стадиони за минифутбол. От клуба афишират планове да стартират строителството единствено месец след решението на общината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР