class=first-letter-big>Я пония отдава почит днес на жертвите на земетресението от

...
class=first-letter-big>Я пония отдава почит днес на жертвите на земетресението от
Коментари Харесай

10 години от ядрената катастрофа във Фукушима

class= " first-letter-big " > Я пония отдава респект през днешния ден на жертвите на земетресението от 2011 година и породеното от него цунами в североизточната ѝ част, довели до най-тежката нуклеарна акцидент в света след рецесията в Чернобил през 1986 година, съобщи ДПА.

Днес, за отбелязване на десетата годишнина от нещастието, в цяла Япония ще има възпоменателни служби. Император Нарухито, императрица Масако и министър председателят Йошихиде Суга се очавка да вземат участие в гала в Токио, която ще бъде в скъсен вид поради коронавирусната пандемия.

Земестресението с магнитуд 9, последвано от цунами, разтресе Япония на 11 март 2011 година

и лиши живота на към 18 400 души, множеството от които бяха от префектурите Мияги, Ивате и Фукушима, по данни на японската полиция.

Вследствие на естественото злополучие в три от реакторите на атомната електроцентрала „ Фукушима 1” се получи неконтролиран нуклеарен разпад, откакто цунамито връхлетя оборудванията.

Броят на хората, които починаха поради бавната евакуация е 3767, в това число 2313 в префектура Фукушима, по данни на Агенцията за възобновяване.

Около 36 000 души към момента не могат да се завърнат в домовете си

в регионите към развалената атомна електроцентрала, която се намира на 230 км североизточно от Токио, още веднъж по данни на Агенцията за възобновяване.

Според критици действителният брой на евакуираните от Фукушима е доста по-голям. Те настояват, че централното и локалните държавни управления не са проучили изискванията на живот на тези, които са били принудени да изоставен домовете си в региона на централата.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР