Чудото на православния свят се случи и тази година. Благодатният

...
Чудото на православния свят се случи и тази година. Благодатният
Коментари Харесай

Хиляди посрещнаха Благодатния огън при засилени мерки за сигурност в Йерусалим

Чудото на православния свят се случи и тази година. Благодатният огън слезе тъкмо в 14 часа и 13 минути българско време в църквата " Възкресение Христово " в Йерусалим. Измоли го йерусалимският патриарх Теофил Трети.



Богомолци от целия свят се събраха в Йерусалим, с цел да станат очевидци на чудото на Благодатния огън. Уличките на Стария град бяха изпъленни с хора за разлика от последните месеци, когато те бяха извънредно тихи поради войната в Газа. Силите на реда стегнаха ограниченията за сигурност.

" Полицията се приготвя подробно от месеци както логистично, по този начин и съгласно водачите на общността, с цел да се уверим, че можем да подсигуряваме, че това събитие ще премине безупречно. Израелската полиция е тук, с цел да подсигурява сигурността и реда ", сподели Дийн Елсдун, полиция на Йерусалим.



По остаряла традиция входът на църквата " Възкресение Христово " беше отключен от представител на мюсюлманска фамилия. Миряни извършиха вътрешността на храма, с цел да видят снизхождението на Благодатния огън, който символизира светлината на Христовото Възкресение. Това е едно от най-величествените събития в православната черква, постоянно на Велика събота.

През цялата история никой не е съумял да разкрие тайната на чудото макар многочислените опити. И тази година огънят беше измолен от йерусалимския патриарх Теофил Трети. Кувуклията или параклисът над Божи гроб в центъра на църквата беше авансово тестван за запалителни средства, с цел да няма подозрение за човешка интервенция. Огледът се прави от изповядващи исляма.



Патриарх Теофил Трети съблече горните си тържествени облекла преди да влезе в параклиса. Последва го арменският патриарх, само че единствено до притвора. Светлините в храма угаснаха, а вярващите останаха в оживено очакване.

13 минути след 14 часа Благодатният огън слезе в кувуклията, измолен от Теофил Трети. Той изнесе два снопа по 33 свещи, колкото са земните години на Спасителя. Огънят беше публикуван измежду радостни възгласи. В първите минути той не пари и не изгаря, единствено пали свещите.



Според остаряло вярване, в случай че Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството.

Снимки: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР