Човечеството е изправено пред потенциална заплаха, която може да заличи

...
Човечеството е изправено пред потенциална заплаха, която може да заличи
Коментари Харесай

Истина ли е: Учени се подготвят за сблъсък с астероид

Човечеството е изправено пред евентуална опасност, която може да заличи цели градове от лицето на Земята и да промени хода на историята. Ако метеорит с размерите на този, който е унищожил динозаврите преди милиони години, удари Земята през днешния ден, следствията биха били пагубни.

Това влияние би основало ударна вълна, сравнима по мощ с атомна бомба, изравняваща горите и причиняваща цунами, способно да наводни крайбрежните градове. Градовете биха се сринали под сеизмичен подтик, равностоен на земетресение с магнитуд 10.

В тази връзка НАСА дружно с интернационалните сътрудници се приготвят за допустима опасност от метеорити. Водещият програмен управител на НАСА Линдли Джонсън акцентира, че организацията е интензивно ангажирана в идентифицирането, следенето и оценката на риска от евентуално рискови метеорити.

НАСА си сътрудничи с Международната мрежа за предизвестие за метеорити (IAWN), световна коалиция от астрономи, за разкриване и следене на рискови обекти в космоса. Ако бъде открита опасност, информацията се предава през мрежата на IAWN за инспекция и оценка.

Идентифицирането на евентуално рискови метеорити включва следене на метеорити, по-големи от 150 метра, които пресичат земната орбита на разстояние минимум 0,5 астрономически единици. В момента са известни към 2300 такива метеорита, само че с помощта на напъните на НАСА и IAWN доста от тях към този момент са под надзор.

IAWN към този момент е идентифицирала повече от 34 000 метеорита, приближаващи се до Земята, което разрешава да се предскажат орбитите им в дълготраен проект. Дори в случай че вероятността от конфликт с рисков метеорит е ниска, учените създават защитни тактики при положение, че сходно събитие стане неизбежно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР