Чжао Лъцзи пристигна на официално посещение на добра воля в

...
Чжао Лъцзи пристигна на официално посещение на добра воля в
Коментари Харесай

Китайският представител и срещата му с Ким Чен-ун в Пхенян: Каква беше целта на визитата

Чжао Лъцзи дойде на публично посещаване на благосклонност в КНДР отпред на огромна китайска партийна и държавна делегация, а по време на срещата си с Ким Чен-ун му съобщи сърдечните поздрави на китайския президент Си Цзинпин.

Приключвайки в събота визитата си, почнало в четвъртък, Чжао Лъцзи стана най-високопоставеният китайски представител, дошъл на посещаване в Северна Корея от 2018 година насам, когато тогавашният ръководител на китайския парламент Ли Чжаншу участва на 70-годишнината от основаването на комунистическата страна, показва Ройтерс.

Китай е подготвен да работи в тясно съдействие със севернокорейското законодателно заседание, с цел да помогне на връзките да доближат " по-високо ниво ", съобщи в четвъртък Чжао Лъцзи при идването си в Пхенян, представен от китайското външно министерство.

Чжао Лъцзи, който е третият по сан чиновник на Китайската комунистическа партия (ККП), се срещна в петък със севернокорейския си сътрудник, ръководителя на Върховното национално заседание на КНДР, Чое Ньон-хе и участва на тържества, отдадени на откриването на Годината на другарството сред двете страни, заяви севернокорейската публична новинарска организация КЦТА.

В речта си Чжао Лъцзи още веднъж акцентира, че " стратегическата политика " на Пекин е да " пази, укрепва и развива сполучливо " връзките сред Пекин и Пхенян. Китай е подготвен да " отвори нова глава " в другарските връзки сред двете страни, акцентира китайският политик.

Севернокорейският му сътрудник акцентира, че връзките сред двете страни са " достигнали нов златен век " под " мъдрото управление " на техните водачи.

Двамата разискаха насърчаването на обмена и съдействието сред Китай и Северна Корея във всички области, обмениха отзиви по отношение на обстановката в района и в света, както и за ситуацията на Корейския полуостров, заяви КЦТА.

След диалозите Чжао Лъцзи и Чое Ньон-хе участваха на гала по сключване на документи за съдействие в области, включващи взаимно освобождение от дипломатически и служебни визи, преводна и издателска активност, пощенските доставки, митата, радио и телевизионния продан, отбелязва китайската новинарска организация Синхуа.

Според видеозапис на Агенция Франс Прес двамата политически водачи са участвали на няколко представления на " влиятелни китайски и севернокорейски артистични трупи " в Големия спектакъл в Източен Пхенян.

" Без значение по какъв начин ще се промени интернационалната обстановка, обичайното другарство сред Китай и КНДР, основано и отгледано от остарялото потомство водачи и от двете страни, остава надълбоко вкоренено и мощно ", съобщи Чжао Лъцзи, представен от Синхуа. " В новата обстановка Китай е подготвен да работи с КНДР в сходство с волята на висшите водачи на двете страни и общите желания на двата народа, с цел да даде подтик на развиването на връзките сред тях ", сподели още Чжао Лъцзи.

В речта си по случай церемонията по разкриване на Годината на другарството сред Китай и КНДР Чжао Лъцзи означи, че водачите на двете страни са се срещали пет пъти през последната година.

На собствен ред, по време на срещата си с високопоставения китайски представител, Ким Чен-ун акцентира, че връзките сред КНДР и Китай се отличават с дълбоки исторически обичаи, устояли са на разнообразни тествания и са се предавали от потомство на потомство.

" Тази година означаваме 75-ата годишнина от установяването на двустранните дипломатически връзки и Годината на другарството сред КНДР и Китай, а Северна Корея е подготвена да работи с Китай за усилване на съдействието в разнообразни области, увеличение на обмена на опит, задълбочаване на обичайното другарство и написване на нова глава за двустранните връзки ", уточни Ким Чен-ун.

Китай е главният съдружник и стопански избавителен пояс за Северна Корея, която е мощно наранена от глобите на Организация на обединените нации поради програмата си за нуклеарни оръжия, отбелязва Ройтерс.

В събота следобяд Чжао Лъцзи се срещна със чиновниците на китайското посолство в Пхенян и с представители на китайската общественост в Северна Корея, показва " Чайна дейли ".

Пхенян се стреми да разшири дипломатическия продан с Пекин след премахването на обвързваните с COVID-19 ограничавания и двете страни желаят да покачат нивото на двустранно съдействие, макар глобите на Организация на обединените нации.

Пекин е главен стопански покровител на Пхенян и негов дълготраен съдружник. Севернокорейският водач Ким Чен-ун също се стреми да укрепи връзките си с Китай, като в същото време заема по-твърди позиции по отношение на Южна Корея, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР