Чийзкейк – любим десерт с древен и малко неочакван произход.

...
Чийзкейк – любим десерт с древен и малко неочакван произход.
Коментари Харесай

Чийзкейк – любим десерт с древен и малко неочакван произход


Чийзкейк – обичан десерт с античен и малко непредвиден генезис. Едва ли има човек, който да не обича чийзкейк. С печене или без, с топинг или не, по-лек, по-тежък, този десерт със сирене и
коричка изпод е голямо прелъщение.
Доста хора считат, че това е американски или най-малко английски сладкиш – евентуално поради името му. Други пък одобряват, че идва от Франция или Италия.

Чийзкейкът обаче има доста по-стар генезис. Той е напряко хилядолетен и родината му е малко
непредвидена – Древна Гърция.
За пръв път сходно лакомство се загатва още през V век преди Христа – от Егимус, гръцки доктор, живял още преди Хипократ.

Това не е толкоз учудващо – правенето на сирене от кози или овце по тези земи датира от VIII век преди Новата епоха.

Изследователите считат, че може би античният вид на чийзкейка се появява на остров Самос, а исторически данни сочат, че сладкишът е бил поднасян на участниците в първите Олимпийски игри през 776 година преди Христа. Тогава е било признато, че това прелъщение е отличен източник на мощ. Чийзкейкът
е бил поднасян и като брачен сладкиш.
Естествено, по това време десертът е бил по-различен. Той се е правел от брашно или пшеница, мед и сирене, които да се омесвали и са се опичали дружно.

Най-старата позната рецепта – от 230 година от Новата епоха, с тези съставки, планува откакто се опече, сладкишът да сервира охладен – както е и през днешния ден.

Ястието потегля по света, откакто римляните завоюват Гърция. Те трансформират рецептата, прибавят яйца и сервират чийзкейка топъл. Още тогава обаче се появява и вид с коричка,
отделена от сместа със сирене.
Римляните са наричали сладкиша „ пласента “, както и „ либум “ и той е имал ритуален темперамент – бил е поднасян на боговете.

С помощта на Римската империя десертът става известен в северните и източните елементи на Европа, като всеки прибавя своя почерк към метода на подготвяне.

През Средновековието се утвърждава рецептата за основа от печиво във форма на тарт. В първата британска готварска книга от края на XIV век има няколко сходни предписания, а малко по-късно се
утвърждава и името „ чийзкейк “.
Десертът е обичан на Острова още оттогава, само че това, което през днешния ден познаваме като този десерт се оформя към 3 века по-късно.

Англичаните придвижват десерта в Америка, а трансформацията е приключена, откакто през XIX в щата Ню Йорк е измислено и крема сиренето, което през днешния ден е най-често употребявано за изработката на чийзкейк.
Оттам десертът с този тип сирене завладява света.
Днес има също толкоз доста типове чийзкейк, колкото са и трансформациите на десерта през вековете. Ето обаче една рецепта за нещо малко по-различно – чийкейк близалки.

Те са суперлесни, с гръцки намек и прочут и на нас, българите привкус от района – кисело мляко.
Необходими артикули:225 г крема сирене120 г гъсто кисело мляко120 мл нискомаслено прясно мляко160 г пудра захар1 ч.л. ванилов екстрактЩипка млян кардамонНачин на подготвяне:
Разбъркайте в кухненски робот всички съставки до гладка примес. Ако имате формички за сладолед на съчка, излейте сместа в тях. Ако нямате – може да ползвате кутия, в която да изсипете всичко.

Оставете във фризера за няколко часа, до момента в който стегне.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР