Четирима руски състезали по скелетон, сред които и олимпийският шампион

...
Четирима руски състезали по скелетон, сред които и олимпийският шампион
Коментари Харесай

МОК наказа доживот четирима руски състезатели по скелетон

Четирима съветски състезали по скелетон, измежду които и олимпийският първенец от Сочи 2014 Александър Третяков, бяха осъдени доживот от Международния олимпийски комитет (МОК). Те са приети за отговорни за потребление на допинг на игрите в Сочи, гласи известие на Олимпийския комитет.

Освен Третяков, другите са Елена Никитина (бронзов медалист в Сочи), Мария Орлова и Олга Потилицина. Всички те са отговорни " за нарушение на антидопинговите правила на МОК ", гласи известието. " Всички спортисти са с отнети права и не могат да бъдат упълномощени за идващите състенизая и олимпийски игри, считано от Сочи 2014 ", осведоми МОК.

Титлата на Третяков е отнета, а резултатът на Никитина при дамите също е анулиран. Останалите две състезателки Орлова и Политицина не се класираха измежду челниците в Сочи.

От МОК отхвърлиха да назоват нарушените антидопингови правила от четиримата съветски състезатели.

По-рано този месец МОК наказа доживот и шестима съветски ски бегачи. Това се случи след наново отваряне на пробите от олимпийските игри в Сочи, поради признанията на някогашния началник на съветската антидопингова организация (RUSADA) Григорий Родченков за систематична приложимост на допинг.

 Елена Никитина.
© Associated Press

Елена Никитина.

" Няма никакви доказателства за тези следващи санкции. Доколкото аз знам, на следващия ден ще има чуване на Олга Зайцева, само че тези наказания към този момент са огласени. Не мисля, че може комисия от едвам трима души да взима такива решения и да взема решение човешки ориси ", сподели съветският вицепремиер Виталий Мутко, представен от организация ТАСС.

Според него всички съветски спортисти са първенци за страната си и в Русия никой не вижда те да носят виновност.

МОК ще разгласи решението си за присъединяване на Русия на олимпийските игри в Пьончан на 6 декември. Тогава в Лозана ще се организира съвещанието на Изпълнителния комитет.

През юли 2016 година МОК подреди две самостоятелни комисии да създадат следствие по резултатите на отчета " Макларън ". Той откри редовно потребление на допинг от съветски спортисти, подпомагано посредством стратегия от страната. В момента комисиите ръководени от Денис Осуалд и Самуел Шмид би трябвало да показват резултатите от своето следствие. Комисията " Осуалд " ревизира още веднъж всички позитивни проби, а " Шмид " проверява присъединяване на чиновници на Министерството на спорта в прикриването на допинг нарушавания.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (153)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР