Четири медицински лаборатории в областта участват в Националната скринингова кампания

...
Четири медицински лаборатории в областта участват в Националната скринингова кампания
Коментари Харесай

Стартират безплатни скринингови изследвания за рак на дебелото черво в област Смолян

Четири медицински лаборатории в региона вземат участие в Националната скринингова акция „ Заедно против рака на дебелото черво “, проведена от Фондация „ Лъчезар Цоцорков “ в партньорство с Министерство на здравеопазването и РЗИ – Смолян. Това са лабораториите „ Нолекс “ в Смолян, Доспат и Чепеларе, и „ Клинилаб “ в Златоград. 

В акцията, продължаваща до края на месец юни, всички дами и мъже на възраст 50 – 74 години могат да създадат безвъзмезден тест за окултни (скрити) кръвоизливи в изпражненията. Пробата се взима в домашни условия и се дава за проучване в същия ден. Безплатни контейнери за фекалния материал искащите могат да намерят в определената лаборатория или при персоналния си доктор, за Смолян – и в новооткритата аптека на бул. „ България “. Към контейнера има регистрационна бланка за лабораторията и осведомителна листовка.

Препоръчително е за три дни преди даването на тестът да се съблюдава „ бяла диета “. Тя изисква да се изключат от менюто всички храни с червен цвят или съдържащи хемоглобин (месо, риба, цвекло, домати, червен пипер и др.) и да се употребяват артикули като бял самун, ориз, картофи, мляко и млечни произведения. 

Тестът се употребява за ранно разкриване на промени при здрави хора без  недоволства, преди те да са се трансформирали в злокачествено образувание. Установяването на скрита кръв в изпражненията е един от признаците за съществуването на проблем, само че не е задоволително за слагането на диагноза. По преценка на доктор се назначават спомагателни проучвания като колоноскопия и скенер. 

Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за гибел от злокачествено заболяване в България. Възможно най-ранното му разкриване е основно за сполучливото лекуване. 
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР