Четири години след хакването на НАП, прокуратурата внесе обвинителен акт,

...
Четири години след хакването на НАП, прокуратурата внесе обвинителен акт,
Коментари Харесай

Тероризъм с евентуален умисъл: Прокурорският провал с хакването на НАП

Четири години след хакването на Национална агенция за приходите, прокуратурата внесе обвинителен акт, само че единствено с двама обвинени. Той бе върнат мигновено от съда
В него има голям брой разминавания, които слагат под въпрос причинителя, представян от прокуратурата като неоспорим.
Случаят е въплъщение на стила медийно правораздаване, натрапен от основния прокурор Иван Гешев. Терористи, които не са направили тероризъм с явен предумисъл, дефицит на хора за ОПГ (организирана незаконна група), половин година в ареста поради обезпечаването на преносим компютър на чиновник, приравняване на страната до Бойко Борисов, внасянето (и връщането) на един необразовано написан обвинителен акт и един от най-впечатляващите провали на жанра медийно правораздаване, натрапен от прокуратурата и Иван Гешев. Така в резюме наподобява казусът " НАПлийкс ", когато през 2019 година данъчната организация беше пробита и от нея изтекоха данните на над 6 млн. български жители. За страната това беше неуспех - механически и учредителен, от голям мащаб, с вреди, които не престават и до през днешния ден.Хакването на Национална агенция за приходите и последвалото медийно правораздаване против Кристиян Бойков, Иван Тодоров и Георги Янков от компанията " ТАД груп " дружно с делото " КТБ " и ареста на Десислава Иванчева трансфораха Иван Гешев в медийна звезда, а по-късно и в основен прокурор. Същевременно казусът е и въплъщение на цялата работа на прокуратурата през последните години: мощна медийна акция против обвинените посредством селективно стартиране на доказателства, доста от които след това липсват от обвинителния акт, гарнирано с държане " на трупчета " с години.

Четири години след хакването на Национална агенция за приходите, прокуратурата внесе обвинителен акт, само че единствено с двама обвинени. Той бе върнат мигновено от съда
В него има голям брой разминавания, които слагат под въпрос причинителя, представян от прокуратурата като неоспорим.
Случаят е въплъщение на стила медийно правораздаване, натрапен от основния прокурор Иван Гешев. Терористи, които не са направили тероризъм с явен предумисъл, дефицит на хора за ОПГ (организирана незаконна група), половин година в ареста поради обезпечаването на преносим компютър на чиновник, приравняване на страната до Бойко Борисов, внасянето (и връщането) на един необразовано написан обвинителен акт и един от най-впечатляващите провали на жанра медийно правораздаване, натрапен от прокуратурата и Иван Гешев. Така в резюме наподобява казусът " НАПлийкс ", когато през 2019 година данъчната организация беше пробита и от нея изтекоха данните на над 6 млн. български жители. За страната това беше неуспех - механически и учредителен, от голям мащаб, с вреди, които не престават и до през днешния ден.

Хакването на Национална агенция за приходите и последвалото медийно правораздаване против Кристиян Бойков, Иван Тодоров и Георги Янков от компанията " ТАД груп " дружно с делото " КТБ " и ареста на Десислава Иванчева трансфораха Иван Гешев в медийна звезда, а по-късно и в основен прокурор. Същевременно казусът е и въплъщение на цялата работа на прокуратурата през последните години: мощна медийна акция против обвинените посредством селективно стартиране на доказателства, доста от които след това липсват от обвинителния акт, гарнирано с държане " на трупчета " с години.

И въпреки в мозъците на множеството хора казусът да се трансформира във фарс още с " разкритието ", че обвинените са желали да дестабилизират политическата система посредством " активиране на поливната част пред Народното събрание ", по думите на прокурор Евгения Щъркелова, неговото значение е доста по-голямо. В него прокуратурата бе основала усещането измежду публиката, че в действителност е заловила причинителите и е способна да потвърди виновността им оттатък всякакво подозрение. Подобно изказване се оказва надалеч от действителността.

В началото на 2023 година " Капитал " потърси обвинените по случая за да разбере какво се е случило през последните години. Малко по-късно прокуратурата изненадващо внесе обвинителния акт, който разреши да се види и формалната позиция на държавното обвиняване, което от години не дава отговор на въпроси на " Капитал " и други медии във връзка с случая. Важното в обвинителния акт не е единствено какво включва, само че и какво липсва от него.
Реклама
Гледната точка на обвинените, неналичието на директни доказателства от прокуратурата дружно с някои разминавания в дати и изказвания в обвинителния акт повдигат доста въпроси. Най-важният от тях е дали държавното обвиняване е стигнало в действителност до причинителите, тъй като след четири години на събиране на доказателства мъчно би могло да се твърди, че в обвинителния акт се съдържат доказателства, които да потвърждават виновност отвън всевъзможни подозрения.
Обвинителният акт против Кристиян Бойков (на снимката) и Иван Тодоров бе върнат час откакто бе импортиран публично в съда през април Фотограф: Велко Ангелов Източник: Дневник Когато всички научиха ЕГН-то на съседа
Публичната история стартира на 15 юли 2019 година, когато три български медии получават неизвестен мейл, регистриран в съветската платформа Yandex. В него се съдържа линк към заключен списък, описателно пояснение за паролата и следното обръщение: " Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно ", написано на британски. Тези изказвания по принцип не се нуждаят от доста доказателства, само че данните в тази ситуация са повече от безапелационни.

Архивът се оказва 11 гигабайта данни, взети от Национална агенция за приходите. Твърдението в имейла е, че са публикувани единствено половината от откраднатите данни. Папките в архива са разнородни - в някои има единствено три имена и ЕГН, в други - данни от данъчни заявления, в трети има и IP адреси. Някои от данните идват от системата VAT_REFUND, която регистрира възобновен Данък добавена стойност, заплатен в чужбина. Национална агенция за приходите бързо удостоверява, че изтеклите данни на общо над 5 млн. души, някои от които към този момент умряли, са достоверни.

Само два дни по-късно, в ранните часове на 17 юли, Софийската градска прокуратура (СГП) повдига обвиняване на Кристиян Бойков, по това време 20-годишен експерт по киберсигурност, който работи в компанията " ТАД груп ". Лицето на Бойков бързо обикаля всички медии, само че той в действителност се е показвал по тях и преди - през 2017 година, когато към момента е възпитаник, той хаква система на Министерството на образованието и науката (МОН). Вместо да се възползва от нея обаче, той алармира за проблемите и по-късно
Според Асен Асенов, юрист на Кристиян Бойков, единственото непосредствено доказателство на прокуратурата не е достоверно, тъй като е правено на друга операционна система по отношение на употребената от Бойков Фотограф: Надежда Чипева Реклама Иван Тодоров прекарва седем месеца в ареста. Официалното обвиняване против него е, че е направил тероризъм, като е обезпечил преносим компютър на собствен чиновник Фотограф: Велко Ангелов Обвиненията против някогашния търговски шеф Георги Янков са снети през 2022 година, с което пада и цялото обвиняване в ОПГ Източник: bTV Свързани публикации Как се прави държавна киберсигурност 24 февруари 2023, 10:08 Ембарго след хакерите 30 август 2019, 11:01 Кой ще заплати санкцията на Национална агенция за приходите? 26 август 2019, 08:00 Какво разбрахме от първото изявление на бъдещия основен прокурор Иван Гешев 23 юли 2019, 15:08
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР