Четири дни тържества за празника на БоровоС почетен караул от

...
Четири дни тържества за празника на БоровоС почетен караул от
Коментари Харесай

Борово празнува независимо от проливния дъжд

Четири дни тържества за празника на Борово

С почетен часовой от Национално сдружение „ Традиция “ – Регионален клон „ Ангел Кънчев “ и огнен залп през вчерашния ден вечерта в Борово бе почетена паметта на починалите във войните за национално обединяване на България.

По този метод бе обещано началото на четиридневните празнувания на обитаемото място, които са отдадени на 44-годишнината от основаването на общината и 38 години от оповестяването на Борово за град. Независимо от проливния дъжд десетки поданици на града, както и хора от близките обитаеми места пристигнаха да се поклонят пред предците си, оставили костите си за родината.

Церемонията се състоя пред реставрирания неотдавна войнишки монумент, а на нея участваха регионалният шеф Анатоли Станев, кметът Валентин Панайотов, ръководителят Общинския съвет Пламен Симеонов, както и изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева.

" Родовата памет не може и не трябва да бъде забравяна. Тя ни дава силата да продължаваме напред и да отстояваме завещаните от дедите ни полезности. Вярвам, че имаме доблестта да продължим тяхното дело и да забележим страната си в действителност просперираща ", съобщи Станев откакто сервира цветя. Интересен факт е, че паметникът е построен от дялан камък през 1927 година, като неговата височина е близо 3 метра. На него са изписани имената на повече от 20 почтени българи.

На място бяха отслужени заупокойна молитва и признателен молебен в памет на героите. " Впечатлен съм от организацията, която сте създали. Погрижили сте се за всичко, поздравления! ", добави Станев и означи, че главен акцент в неговата работа ще продължи да бъде поддръжката за локалната власт.

Кметът Панайотов получи също приветствени адреси от ръководителя на Окръжния съвет Думитру Беяну, както и от Лили Ганчева, с помощта на която са осъществени редица планове в областта на трансграничното съдействие. Част от тях касаят възстановяване на инфраструктурната съгласуваност, както и развиването на културата.

Богатата културна стратегия продължава и през почивните дни, като кулминационната точка на тържествата ще бъде в понеделник. От Общината са помислили за веселието на дребни и огромни. На 5-и септември от 10:00 ч. се планува провеждането на детско шоу, което ще включва и стартиране на хвърчила. Точно по обед ще има кулинарна дестинация, а от 14:00 ч. ще се организира проява на профилиран отряд от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. Час по-късно ще се състои церемониал на парашутисти, а всеки, който желае ще може да се повози и на делта планер.

В рамките на деня ще се организира и футболен мач сред локалния тим и " Дунав - Русе ", а от 19:00 ч. за положителното въодушевление на всички ще се погрижат Нелина и Христо Гърбов. Малко преди този момент неоспоримите гении от детска градина „ Славейче “ ще подгреят сцената. Няма по какъв начин да не отбележим, че особено място в празничния нюанс през днешния ден и на следващия ден ще заеме XV-ия интернационален фолклорен фестивал " От Дунав до Балкана ", който ще събере над 1400 участници от цялата страна на възраст сред 4 и 90 години, като в същото време представители на пет страни ще се включат онлайн.

Днес ще се организира и концерт на една от обичаните български поп групи " Трамвай № 5 ", а на следващия ден Райко Кирилов ще извърши някои от най-обичаните национални песни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР