Често се случвало жители на многоетажни блокове да търпят доста

...
Често се случвало жители на многоетажни блокове да търпят доста
Коментари Харесай

Какви са ангажиментите на професионалния домоуправител и какво да правим, ако не сме доволни от него?

Често се случвало поданици на многоетажни блокове да търпят много проблеми със своя професионален домоуправител, което ги принуждава да прекратят контракта си с него.

Възниква резонният въпрос:

Какви са уговорките на тези компании и към кого да подадем сигнал, в случай че те не извършват своите отговорности?

По тематиката в предаването " Събуди се “ по БНР събеседник бе Иван Марчев – ръководител на сдруженията, представляващи етажната благосъстоятелност.

Според Марчев, проблематиката по ръководство на етажната благосъстоятелност е много широкоспектърна - колкото са притежателите в един вход, толкоз разнообразни отзиви съществуват. Проблемите са доста и най-разнообразни, изясни той. И посочи какви могат да бъдат отговорностите на професионалния домоуправител:

" Те могат да бъдат в цялостен обсег по Закона за ръководство и поддръжка, или могат да бъдат единствено някои от пълномощията, които планува законът. Може да бъде единствено по пълномощие по управление - събиране на такси, заплащане на сметки, предоставяне на доклад, а може да бъде и в цялостен спектър дейности, включително  техническа поддръжка на съоръжения и т. н “.

Всичко това трябва да бъде уговорено с компанията в самото начало - при сключване на контракта, дружно с етажната благосъстоятелност.

" Практиката е да се даде оферта от компанията. Може да се съберат по-голям брой предложения, да се направи конкурс, след което задължително се подписва писмен контракт, в който се уговарят съответните пълномощия на двете страни.

Как би могло да се потвърди, когато едно обвързване не се извършва?

" Хората може да се извърнат към нас, в случай че има несъблюдение на отговорностите. Често се случва да посредничим сред етажната благосъстоятелност и съответната компания. Практиката демонстрира, че един спор е най-добре да се позволи посредством съглашение. И нормално се стига до такова. В нашата сфера проблемите не са толкоз съществени, с цел да се организират някакви тежки договаряния “, разясни Марчев и добави, че е доста значимо да бъдат изслушани хората, с цел да се види каква е тяхната болежка.

Всеки случай е добре да бъде прегледан самостоятелно.

Той посъветва хората, които са решили да се извърнат към компания за професионално ръководство, да си създадат изследване, да съберат няколко предложения и да проведат диалози с обособените компании, за да преценяват коя от тях ще подхожда най-добре на техните потребности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР