Често се случва посетител на плажа да бъде ужилен от

...
Често се случва посетител на плажа да бъде ужилен от
Коментари Харесай

Мит ли е, че трябва да се изпишкаме върху ужилено от медуза място

Често се случва клиент на плажа да бъде жилнат от медуза. И тъй като болката е мощна, потърпевшият е подготвен на всичко, с цел да я облекчи. Дори и да разреши на някого да направи немислимото - да се изпишка върху засегнатия сектор.
 Горещините, подводните течения, медузите и какви рискове ни дебнат на плажа
Какви рискове ни дебнат на плажа

И по какъв начин да се предпазим

Уринирането върху ужиленото от медуза място е печално известно с помощта на телевизионни излъчвания като " Приятели ". Но дали в действителност урината оказва помощ в сходна обстановка?

Експертите са единомислещи, че това не носи никаква действителна изгода. Митът евентуално се е зародил, защото урината съдържа амоняк и карбамид, което ѝ придава алкалeн водороден индикатор (pH).

Медузите са вид мешести морски същества, които жилят в отговор на напън, който задейства отровните кафези, облицоващи пипалата на животното. Тези отровни кафези, наречени нематоцисти, разпростират дребни, сходни на харпуни структури, с цел да инжектират отровата си по кожата, оставайки по нея.
 Снимка 630964

А това, което потърпевшият прави след ужилването, е от решаващо значение, защото заливането на нараненото място с несъответствуваща течност може да накара нематоцистите по кожата да изхвърлят още повече отрова.

Митът за урината и медузите се основава на концепцията, че с главното си рН може да отмие нематоцистите, без да ги подтиква. Но това не се случва, безапелационни са експертите. Урината постоянно е разредена и тя се приближава повече до сладката, в сравнение с до морска вода. А трагичната разлика в разтворената сол сред сладката и морската вода кара нематоцистите да отделят повече отрова.
 Снимка 630965

А ефикасната първа помощ при ужилване от може да бъде изненадващо елементарна, написа Live Science.

Като начало, изплакваме с морска вода или оцет. Голямо количество морска вода е най-хубавият метод. Оцетът също е благонадежден вид за отровата на множеството типове медузи.

След което би трябвало да отстраним деликатно пипалата, с цел да се предотвратят по-нататъшни провали и болежка. Препоръчително е са се употребява пинсета, вместо голи ръце.
 Морска оса: има ли противоотрова за най-смъртоносното животно на земята
Има ли противоотрова за най-смъртоносното животно на земята

Медузата, която може да убие 60 индивида едновременно

А несъмнено най-добре е незабавно да се потърси здравна помощ, изключително в случай че почувстваме отичане, гадене, болки в тялото или затруднено дишане. Някои ужилвания от медузи могат да бъдат тежки и даже съдбовни. При ужилване от боксова медуза, да вземем за пример, обитаваща Индо-Тихоокеанския район и Австралия, може да се наложи даже банкет на противоотрова.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР