, че предлага отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка

...
, че предлага отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

, че предлага отпадане на Механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния , като отсега нататък наблюдението върху двете страни ще продължава единствено през годишния отчет за върховенството на правото. Това стана ясно при представянето на годишния отчет за 2023 година, като с това Европейска комисия на процедура поддържа страната ни за Шенген. В отчета се отбелязва, че страната ни най-сетне е изпълнила уговорката да сътвори механизъм за отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници , както и правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане. България обаче е подложена на критика за нерешените проблеми със състава на Висшия правосъден съвет и Инспектората.Само два дни по-късно, в петък, петима знакови депутати от ГЕРБ, ПП/ДБ и Движение за права и свободи - Десислава Атанасова, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Хамид Хамид, с който се оферират корекции в последните промени в Закона за правосъдната власт за избора на нов Висш съдебен съвет - който се отсрочва с още шест месеца, и за установяване на арбитър за прокурор пъкъл хок, който да проверява основния прокурор. Според предлагането, проверяващият арбитър би трябвало да се дефинира посредством система за електронен инцидентен избор, която обаче да не е част от единната осведомителна система на съдилищата , данните за избора да могат да бъдат тествани от трети страни, както и да има гаранции против манипулиране на подбора от лица с достъп до системата. Предложението пристигна в деня, когато във Върховен касационен съд бе избран първият арбитър, който да проверява сигнал против и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов.

, че предлага отпадане на Механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния , като отсега нататък наблюдението върху двете страни ще продължава единствено през годишния отчет за върховенството на правото. Това стана ясно при представянето на годишния отчет за 2023 година, като с това Европейска комисия на процедура поддържа страната ни за Шенген. В отчета се отбелязва, че страната ни най-сетне е изпълнила уговорката да сътвори механизъм за отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници , както и правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане. България обаче е подложена на критика за нерешените проблеми със състава на Висшия правосъден съвет и Инспектората.

Само два дни по-късно, в петък, петима знакови депутати от ГЕРБ, ПП/ДБ и Движение за права и свободи - Десислава Атанасова, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Хамид Хамид, с който се оферират корекции в последните промени в Закона за правосъдната власт за избора на нов Висш съдебен съвет - който се отсрочва с още шест месеца, и за установяване на арбитър за прокурор пъкъл хок, който да проверява основния прокурор. Според предлагането, проверяващият арбитър би трябвало да се дефинира посредством система за електронен инцидентен избор, която обаче да не е част от единната осведомителна система на съдилищата , данните за избора да могат да бъдат тествани от трети страни, както и да има гаранции против манипулиране на подбора от лица с достъп до системата. Предложението пристигна в деня, когато във Върховен касационен съд бе избран първият арбитър, който да проверява сигнал против и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов.
Фотограф: Юлия Лазарова Съдия Даниела Талева на инцидентен принцип. След назначението й тя ще се заеме със сигнал против и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов за имотното положение на негови близки. Зам.-шефът на Върховен касационен съд Лада Паунова (на снимката) е изпратила съобщение до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за назначение на Талева за прокурор във ВКП.
Топ 3 На съвещанието си в четвъртък пленумът на Висш съдебен съвет единомислещо гласоподава за прекъсване на процедурата за избор на нов основен прокурор, като се стимулира с позволеното от Конституционен съд дело против законовите промени в Наказателно-процесуален кодекс и правосъдния закон.
Реклама
На съвещанието бе изслушан и.ф.главен прокурор Борислав Сарафов по две тематики - прокурорският напън върху членове на Висш съдебен съвет и следствието " Осемте джуджета ", а той направи няколко любопитни изказвания:

Пресцентърът на прокуратурата при Иван Гешев е наброявал 18 души и едно от главните им занимания е било да фабрикуват сигнали, които да стават учредения за започване на инспекции и досъдебни производства. Сарафов обаче не знаел това до 15 май.
Над 50 висящи и 20 спрени досъдебни производства против лица, заемащи висши държавни длъжности , са формирани от началото на 2020 година В момента прокуратурата ревизира хода им.
Доклад на Инспектората към Върховната касационна прокуратура, направен още през 2022 година, открил " груби престъпления " на наблюдаващите прокурори в следствието на " Осемте джуджета ". Една година той е стоял " на трупчета " при зам.-главната прокурорка Пламена Цветанова, след това Гешев го оставил без следствие.
Реклама
Парламентът отхвърли предлагането на " Възраждане " за осъществяване на референдум с въпрос " Подкрепяте ли опазване на българския лев като единствена публична валута до 2043 година? ". Основният мотив: по закон референдуми не могат да се провеждат по въпроси, които са част от интернационалните контракти, които България е утвърдила. Според Договора за действие на Европейски Съюз страните от Европейски Съюз се задължават да се причислят към еврозоната след реализиране на така наречен критерии за конвергенция. От " Възраждане " оповестиха, че ще изискат диалог с президента Радев за привикване на референдум и за сезиране на Конституционен съд, също ще търсят метод да сезират Конституционен съд и дори ще пуснат сигнал до прокуратурата. Върховен административен съд анулира изискванията за прилагане на системата за eлектронните свидетелства за съдимост изискванията за прилагане на системата за издаване на електронно удостоверение за съдимост, одобрени със заповед на министъра на правораздаването през далечната 2013 година, като претекстът за анулацията е неспазване на процедурата по Закона за нормативните актове - планът на заповед не е бил разгласен за публично разискване, няма претекстове и заповедта не е обнародвана в Държавен вестник. Решението предстои на обжалване пред петчленка, а от Министерството на правораздаването разясниха за " Капитал ", че през 2013 година Законът за нормативните актове не е съдържал такива условия.
Съмнителни групировки от хора, уличавани в измами и други операции, търгуват с въздействие в правосъдната система, покровителствани от прокуратурата. Съдии, станали обект на жесток напън със закани, не получават съответна поддръжка от институциите. Още от седмицата в Капитал & Дневник
. Министерството на правораздаването счита за незаконосъобразно желанието на министъра на финансите да му трансферира процесуалното посланичество на страната по интернационалните арбитражни разногласия - това мнение е декларирал министър Атанас Славов до депутат. Подобна смяна опонира на Граждански процесуален кодекс, съгласно който страната се съставлява от министъра на финансите и няма по какъв начин този ред да се промени.

Междувременно, че към този момент има 8 заведени 8 арбитражни каузи против " Газпром износ " за над 10 милиарда $. България обаче към момента не е завела иск, а с увеличение на исковете понижава вероятността по тези арбитражни решения да бъдат събрани сумите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР