Бюджетните плащания вече могат да бъдат проследени през интернет портал.

...
Бюджетните плащания вече могат да бъдат проследени през интернет портал.
Коментари Харесай

Бюджетните плащания вече са публично достъпни

Бюджетните заплащания към този момент могат да бъдат проследени през интернет портал. За това заяви министърът на електронното ръководство Божидар Божанов

Смятам, че като държавно управление сме длъжни да осветим работата на страната, тъй като тя би трябвало да работи за хората и пред хората. Това написа в профила си в обществената мрежа Facebook министърът на електронното ръководство в оставка Божидар Божанов.

Постът на Божанов е по отношение на решението на Министерския съвет отпреди няколко седмици, с което държавното управление разпореди на министъра на финансите и министъра на електронното ръководство да разгласяват самостоятелните транзакции от системата за бюджетни разплащания (СЕБРА) от 2006 година до момента.

" От тази седмица данните към този момент са качени на портала за отворени данни. Общо 900 MB файл с данни всяко едно заплащане (над 5000 лева.) за всички разноски, като се изключи заплати и осигуровки. Очакваме в идващите седмици институциите в бранш „ сигурност “ да дадат единодушие за издание и на техните данни ", показва Божанов.

По думите му, това е единствено една от ограниченията за антикорупционна бистрота, която е подхванало държавното управление, което към този момент е в оставка.

" От това може да се види на кого е плащала страната най-вече в даден бранш, кои компании стартират да получават повече пари при идване на власт на едно или друго държавно управление. Например растежът на заплащания към някои строителни компании в последния мандат на ГЕРБ е любопитен.

Може да се види кои заплащания се разминават от оповестените по публични поръчки. Плащанията към медиите също могат да се видят, с цел да си разбираем за какво една или друга медия е благосклонна към властта ", разяснява още министърът на електронното ръководство.

Божанов напомня още, че до момента данните от СЕБРА са били обществени единствено в систематизиран тип – кои институции какъв брой заплащат всеки ден, само че не и на кого, не и с индивидуализирани транзакции.

" Сега това се трансформира и оттук насетне всяко заплащане ще би трябвало да се появяват на портала за отворени данни най-късно месец, откакто е направено. Освен решението на Министерския съвет, тази седмица публикуваме и разпоредба, която стабилно да уреди това обвързване на изпълнителната власт.

Прозрачността е мощна антикорупционна мярка. Когато планиращият да злоупотреби с обществени средства знае, че досегашните похвати за заобикаляне на публикуването към този момент няма да работят, би се замислил дали да злоупотреби. Това качва и политическата цена на корупцията - към този момент вместо да има просто едни обвинявания, ще се виждат цифри и графики, които демонстрират действителните измерения на корупцията. Докато имаме прокуратура, която не повдига обвинявания за корупция, то най-малко да бъде плащана политическата цена за такива дейности ", се споделя още в поста на министъра.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР