Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там

...
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там
Коментари Харесай

Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян

Бях се загледала в един кулинарен канал неотдавна, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия, на нона Тереза, която беше на над 80 години. А тя му разказваше за типичната за тази част на Италия кухня. Изненадващото в нейната паста бе съществуването на хрян към соса. Не мисля, че в миналото бях чувала за сходна композиция. Фантастична концепция! Прясната паста оформих по чудноват метод, евентуално вие може да откриете някакъв различен, по-нормален...


Това с приготвянето на прясна паста... дори и на мен още не ми се удава толкоз добре, колкото ми се желае, само че сосът най-малко е вероятен за всеки. И не мисля, че ще има разочаровани в чувството на небцето от тази композиция! Би било доста егоистично да не ви споделя нещо толкоз вкусно!

Стъргането на хрян е нещото, което сигурно ще ви разплаче по този начин, както нищо друго. И по никакъв начин не пресилвам. Ако не желаете да бършете сълзи и сополи...няма да е напълно същото, само че в магазинната мрежа може да се открие настърган хрян - моят е подобен в тази ситуация. За напреднали - стържете корен хрян.


2-3 сушени пиперки се запържват в зехтин - вкъщи и с половин люто изсъхнало чушле. Докато ги запържвате, ще наподобяват меки, само че когато ги извадите в съд, малко по-късно, те ще се трансфорат в парченца хрупкав мирис, а вълшебството им ще се е отдало безогледно на маслиновото олио. Запазете ги за след това!

2 сурови наденички ги отваряте от естествената им ципа и ги запържвате в мазнината, в която пържихте сухите пиперки. Понеже мляното месо в тях бързо става на прекомерно огромни бучки и се изисква експедитивност, с цел да не се случи (а аз обичам по-лесни неща), постоянно ги прилепям с уреда за картофено пюре (знаете го, това с дупките), става съвършено. Изберете си някаква качествена наденичка с повече телешко или единствено от телешко.

Добавям към съвсем изпържената кайма от наденичката наситнена глава лук и 4-5 скилидки чесън, 1 к. л. пушен червен пипер, черен пипер, сол. Запържавам. Следва прибавянето на домати от консерва - в моя случай една с готово наситнени доматчета рома и половин консерва с чери домати - просто ми бяха останали от някакво друго ядене. Добавям чаша бяло вино, прясна мащерка и хрян - аз сложих 2 претъпкани чаени лъжици. Изпържените сухи пиперки, ще откриете, са станали хрупкави и ронливи - с пръсти ги натрошете и прибавете към соса.

Иначе за прясната паста - 100 грама брашно семолина и 1 яйце се объркват доста добре. Тестото престоява за към 30-40 минути в хладилника, а след това вършим на фитили, режем на дребни парченца. Формата им оформих на гърба на (даже не знам дали се назовава тъкмо уред), уредът за готвене на пара.


Надявам се фотосите да обясняват по какъв начин - прилепям къса тесто с бърз напън и придвижване с палеца. В кипяща подсолена вода се вари към 5 минути или до омекване. Оставете си малко вода от варенето. Пастата се отцежда (без оглед прясна или суха сте избрали) и се прибавя към соса. Варите за малко, едвам попие добре соса. Ако е нужно, прибавете от непокътнатата вода. В нея има нишесте и то ще слепи пастата със соса.

Пекориното в соса е наложително, избирам го пред пармезана. Пекориното е италианско твърдо сирене, което наподобява на по-известния си другар - пармезана, само че за разлика от него се подготвя от овче мляко. Това му придава един по-осезаем и солен мирис и усет, които аз персонално избирам. Доброто пекорино постоянно има документ DOP (Denominazione di Origine Protetta), който дава гаранция за локалния генезис на сиренето.

Мисля, че подобен сос не сте опитвали. И може да го опитате на 2 места - в област Базиликата, Италия или (почти същия) вкъщи.

Ще се веселя да споделиш публикацията, в случай че ти подхожда. Не съумявам всякога да спиша в детайли какво съм забъркала, само че в случай че имаш въпроси, попитай в коментар или заповядай и във фейсбук страницата ми
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР