Бутиковата изба в едноименното село не залага на масови вина,

...
Бутиковата изба в едноименното село не залага на масови вина,
Коментари Харесай

Изба "Ялово" и търсенето на автентичното вино

Бутиковата маза в едноименното село не залага на всеобщи виновност, а притегля ценители и винени туристи. Отличават я разнообразието от стилове и по-натуралният темперамент на виновността. Енологът Димитър Димов залага на локалните сортове и желае да възроди съвсем изгубените измежду тях.
През юни тесният път към село Ялово наподобява на зелен тунел към паралелна действителност. Макар да е единствено на двадесетиа километра от Велико Търново, тук от градското всекидневие няма и диря, времето тече постепенно, а тишината и зеленината са обхванали дребното село и неговите стотина поданици. Казано другояче, мястото е съвършено за винен туризъм надалеч от действителността и това не остава неусетно от енолога Димитър Димов и локалния предприемач Антон Танев. Те са тандемът зад маза " Ялово ", която публично отвори порти в селото през 2018 и по този начин бе сложено ново начало на тяхното съдействие и винените опити, почнали години преди този момент.
Енологът Димитър Димов опитва с натуралния жанр виновност Фотограф: Ани Коджаиванова
Проектът е един от дребното нови винени вложения в района на Велико Търново, който преди десетилетия е бил фамозен с качествени и разпознаваеми виновност от Лясковец, Сухиндол и други Днес обаче славата на старите винзаводи от дълго време е в историята, а многочислените в миналото площи с лозя бързо се топят. Макар и малко и бутикови като мащаб, новите винарни в региона в последните десетина години демонстрираха, че капацитетът му е огромен - тук е чисто, климатът е подобаващ за по-леки, по-свежи и елегантни виновност, каквито пазарът през днешния ден харесва, а разнообразието от локални сортове дава на района винена достоверност.

" Ялово " от своя страна пък е измежду най-интересните локални планове, тъй като Димитър Димов е от тези винари, които имат бездънен интерес към старите локални сортове, достоверните техники на винопроизводство и виновността с по-натурален темперамент. А избата е като пробна станция за разнообразни стилове, способи, сортове, клонове, купажи - посетителите тук действително могат да опитат доста разнообразни и завладяващи виновност, от пенливи до натрапен пелин.
Реклама Френско образование и взор към света
Виненият път на Димитър Димов стартира от университета в Пловдив, само че визията си за виното и винопроизводството той построява във Франция. Специализира в Монпелие и Бордо с акцент върху агрономията и това му дава доста по-дълбоко схващане за процесите при развъждането на лозята. Известно време прекарва и в Нова Зеландия, след което стартира работа в огромния турски винопроизводител " Каваклъ дере ". Година и половина по-късно се мести в друга турска маза, по-малка и бутикова като профил - " Сувла ", където продължава да работи и до през днешния ден, пътувайки сред Търново и Галипули.
Търновският предприемач Антон Танев е сътрудник в избата и постоянно персонално посреща посетителите в " Ялово " Фотограф: Надежда Чипева
" По същото време, когато започнах работа в " Сувла " - към 2010 г, започнахме да опитвам и в домашната маза на Антон. После започнах да върша и вино на ишлеме ", споделя енологът. Великотърновският предприемач Антон Танев, който има вложения в хранително-вкусовата индустрия, земеделието, хотелиерството, е разпален винолюбител и в идващите години концепцията за тяхна маза постепенно узрява. Когато през 2014 година се открива опцията да закупят остарялото учебно заведение в село Ялово, не се двоумят доста. " През цялото време част от концепцията ни бе виненият туризъм и локалното произвеждане, обвързвано с района и локалните сортове. Това място предлага тъкмо тези условия ", споделя уайнмейкърът на избата. Нов живот за остарялото учебно заведение

Старото учебно заведение в Ялово е неголяма, само че солидна сграда с дебели стени и каменна основа. Построено е при започване на XX век, а през 50-те години затваря дефинитивно и постройката е трансферирана на военните. Сега тя е реконструирана и приспособена за потребностите на винарната, само че с водещата мисъл да посреща винени туристи.
Фотограф: Надежда Чипева
Технологичното произвеждане е изнесено в обособена пристройка, а една от някогашните класни стаи е отделена за бъчвите. Останалите пространства са разполагаем на гостите. Бившият физкултурен и сценичен салон може да посреща огромни групи за тиймбилдинг или други събития. Отделно е и дегустационната с съвременен и добре оборудван бар, където винените туристи могат да опитат виновността на избата дружно с мезета. В добавка е огромната зелена градина в прохладна сянка от орехови дървета.
Реклама
Димитър и Антон в множеството случаи посрещат гостите сами, а в помощ в избата са им още един-двама души. " Ние сме микропредприятие, бутикова маза, ориентирани сме към избран сегмент, към хора с отношение към виното, а не към всеобщия консуматор. Идеята е да продаваме повече от виновността тук, на място. Още не сме достигнали задачата, само че напредваме - може би към този момент към 40-50% от продажбите се случват тук ", споделя Димитър Димов. По думите му в избата се отбиват както инцидентни туристи, водени от табелите, указващи пътя към винарната, по този начин и гости, тръгнали особено към избата. Понякога ги навестяват и хора от района, само че по-рядко. Останалата част от продажбите пък се случват през уеб страницата, както и в някои профилирани магазини и хотели в София, Варна, Велико Търново.
Фотограф: Надежда Чипева Различна визия
" Ялово " е дребна маза, която може да преработва сред 30 и 50 тона грозде. Посетителите обаче ще се изненадат какъв брой разнообразни серии и типове вино има в портфолиото й. " Не желая огромни размери, за мен е по-важно да мога да опитвам със стилове, съдове, сортове - най-много локални сортове, желая да върша разнообразни и забавни виновност ", споделя Димитър Димов.

Във Франция той развива интерес към биологичното и биодинамично винопроизводство и натуралния жанр виновност и доста от опитите му са ориентирани натам.
Фотограф: Надежда Чипева
Рубинът " Без грим " да вземем за пример е без сулфити и други добавки, не е бистрен и филтриран - софтуерната интервенция е минимална. В тази серия е и пенливото вино от пино ноар в стила Pet-Nat (съкратено от френското Pétillant Naturel). Това са естествено пенливи виновност по технология, която е доста остаряла - Methode Ancestrale. При нея виното се бутилира преди края на ферментацията, която завършва вътре в бутилката, и по този начин виното се газира по натурален метод, като не се прибавя захар, както е при технологията на шампанското да вземем за пример. Днес пет-нат виновността са изключително съвременни и известни, като към този момент и на българския пазар има значително оферти от български мазета.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Свят 3 Икономика 1 Свят 2 Икономика 3 Политика 1 Политика 2 Свят 3 Енергетика Реклама
Димитър Димов опитва и с типичната за Северна България гъмза, която обаче за жалост се среща рядко. Според него сортът има капацитет, не по-малък от този на френския пино ноар, и в случай че се отглежда и работи по верния метод и в сходен жанр, той може да дава също толкоз ефирни, елегантни, комплицирани и дълголетни виновност. А от маза " Ялово " в идващите години ще чакаме да ни потвърди, че е по този начин.
Винар с каузаПовечето винари обичат да повтарят аксиомата, че " виното се прави на лозето ", само че Димитър Димов е измежду дребното български уайнмейкъри, които безусловно се грижат от първо лице това да е по този начин, употребявайки обширните си знания по агрономство от образованието си във Франция. Той има към 17 дка лозя до с. Ялово с локални сортове - димят, гъмза, рубин, памид, червен мискет и шардоне, за които се грижи персонално. Макар да не са сертифицирани, на процедура ги отглежда органично, без химични сътрудници, а също и без напояване.Интересно при тях е и по-специфичната им формировка - лозичките са ситуирани доста по-близо от нормалното една до друга. " За мен необятната разредка, която множеството агрономи употребяват за локалните сортове, е неточност. В България исторически лозичките на локални сортове постоянно са били отглеждани близо една до друга и по този начин са приспособени. Освен това те са с едри гроздове и е нужно да има естествена конкуренция сред тях, с цел да се ограничи добивът по натурален метод. За това и някои винари да вземем за пример считат, че гъмзата е вид, който не узрява добре, гроздето постоянно остава неясно и така нататък При мен обаче става черно - въпрос на формировка е ", споделя Димитър Димов.Насажденията не са доста, само че зад тях стои сериозен труд. " Когато мога, обикалям из района и диря остарели локални сортове и клонове. Не е елементарно да се намерят, само че се случва - тези лозя в огромна степен са селектирани по този начин. Процесът обаче лишава много време, тъй като са нужни инспекции за здравето на клончетата, по-късно би трябвало да бъдат ашладисани и засадени, тъй че работата е мудна, само че си коства, тъй като задачата ми е да запазя биоразнообразието. То е ключът към положителното вино ", споделя енологът на " Ялово ".Тези насаждания към този момент не са задоволителни за потребностите на избата и " Ялово " също по този начин и купува вино от доверени лозари в района. Но проектите са личните насаждения да се усилват и да включват още локални сортове, даже някои съвсем напълно изгубени - като кокорко, виненка, варненски мавруд и други Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР