Бургас. През тази година, заедно с моя екип, сме си

...
Бургас. През тази година, заедно с моя екип, сме си
Коментари Харесай

Цанко Цанков, световен рекордьор по плуване: На 21 август ми предстои квалификацията за преплуването на Гибралтарския проток

Бургас. През тази година, дружно с моя екип, сме си сложили една извънредно амбициозна цел – първото преплуване на Гибралтарския пролив. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас плувецът Цанко Цанков. През 2019-а година той стана първият човек в историята, преплувал акваторията на Бургаския залив, а през 2020-а реализира международен връх на 12-часово плуване без спиране в 50-метров басейн, който се организира в родния му Бургас.

„ Преплуването на Гибралтарския пролив е нещо, което в никакъв случай не е правено от българин в историята на родното плуване. Имаме упоритостта да го осъществяваме. Знаете – Гибралтарският поток е този, който свързва Европа с Африка, мястото, където Средиземно море се влива в Атлантическия океан. Това е едно от най-тежките и сложни плувания в открити води в света и е нужна висока степен на професионализъм за реализирането му. Гибралтарският пролив е доста по-къс - единствено 17.7 км по права линия от Гибралтар до Танджер – първият африкански град. Разстоянието е доста по-късо, само че би трябвало да се плува с доста висока скорост и с доста бързи темпове “, изясни спортистът.

Да преплуват протока тази година право ще имат единствено 24 плувци от целия свят, които преди този момент ще би трябвало да се явят квалификационно съревнование в Барселона, което ще се организира на 21 август.

„ Планираният интервал за преплуването на протока, на което се надявам да се класирам, е от 1 до 10 септември. Точният ден обаче не може да бъде избран занапред, защото изискванията там са доста мъчно предвидими – трансформират се доста внезапно и по тази причина е значимо да бъде улучен точният миг “, уточни плувецът.

Мария ПОПЧЕВА

Пълния текст на изявлението четете в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР