Бургас и България загубиха още едно голямо име - проф.

...
Бургас и България загубиха още едно голямо име - проф.
Коментари Харесай

Тъжна вест: Почина виден фолклорист и основател на ансамбъл „Странджа”

Бургас и България изгубиха още едно огромно име - проф. доктор Стефан Чапкънов. Един от най- известните модерни фолклористи умря на 82 години. Тъжната новина оповестиха за БНР Бургас негови близки. Композиторът е прочут като диригент, възпитател и най-много като създател и мотор на бургаския отбор „ Странджа”.

Дългата му креативна биография се събира в неговата визитка за Съюза на българските композитори:

Бургазлията е приключил Българска Държавна консерватория. Основател е на държавен отбор за национални песни и танци „ Странджа” гр. Бургас и е негов основен живописен началник и основен диригент в продължение на 43 години. Под управлението му ансамбълът е изнесъл над 6000 концерта в страната и чужбина, от които към 2000 – авторски.

Като композитор е основал над 750 творби – хорови и солови песни, оркестрови пиеси, камерни и музикално-сценични творби. Издал е 10 независими сборника, дългосвирещи плочи, компакт дискове и аудио касети.

Като фолклорист проф. доктор Стефан Чапкънов е създател на научните писания „ Феноменът българско национално пеене. Проблеми на звукоизвличането” и „ Музикалния фолклор на Странджа. Метроритмични, структурни и ладови особености”, като последният е цялостна гледка на музикалния фолклор в Тракия.

Проф. доктор Стефан Чапкънов е притежател на почетни дипломи от фестивали във Франция, Индия, Съединени американски щати и Австрия. Отличен е с първа премия от интернационалните състезания гр. Закопане – Полша, гр. Бурса и гр. Ялова – Турция. Популяризирал е българското изкуство в Европа, Азия и Америка.

През 1990 година за приноса му към българската просвета и 1997 година за достиженията му като началник на отбор „ Странджа” два пъти е почетен с премията „ Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци.

През 1998 година и 2000 година получава званието почетен жител на градовете Малко Търново и Бургас.

През 2001 година е награден с „ Голямата кристална лира” за върхови достижения в региона на фолклора, а през 2005 година Съюзът на българските композитори го отличава с наградата „ Златното петолиние” за авторска ария, а през 2013 година персонално от Министъра на културата е награден с Националната премия “Златна нестинарка” за върхови достижения в региона на фолклора.

Проф. доктор Стефан Чапкънов през годините непроменяемо работеше с БНР, с другите стратегии и всички районни станции. Неотдавна той показа пред Радио България:

Българският фолклор е свръхестествен. Например стъпките на хорàта са кодови знаци, посредством тях ние възприемаме позитивните трептения на вселената, зареждаме се с позитивна сила. Народната музика, традициите, писмеността са нашият пиедестал. Народната ария освен лекува посредством своите трептения, само че чисти индивида духовно и физически.

БЛИЦ изрича съболезнования на околните и приятелите на проф. доктор Стефан Чапкънов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР