Бургас днес отбелязва летния Никулден. За пръв път празникът се

...
Бургас днес отбелязва летния Никулден. За пръв път празникът се
Коментари Харесай

На летния Никулден морето се отключва за рибарите

Бургас през днешния ден отбелязва летния Никулден. За пръв път празникът се празнува в морския град на друга дата, с изключение на на 6-и декември.

На 9-и май православната черква отбелязва преместването на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец от балканските земи в италианския град Бари. А в Бургас пробваха да създадат общоградски празник, сходен на този на 6-и декември.



Летният Никулден в Бургас стартира с пресъздаването на достоверните ритуали „ Пеперуга “ и „ Герман “, с молба за дъжд и изобилие, само че Свети Никола да пази от градушки. Още преди да ги има актуалните ракети за ледените парчета посредством молби към светците фамилията на 84-годишната Каля Андреева се е пазило от градушки.

" Това, което е, всичко сме го правили ", споделя Каля Андреева.

" Ритуалът е доста остарял при нас - от 150 години. Той се прави по време на суша в селото. Вярвам, че има нещо магично в този бит. В Летния спектакъл го представихме два пъти, след 30 мин. заваля дъжд ", споделя Ивана Огнянова, началник на групировка „ Тронки “, с. Момина черква.



И тъй като Никулден без риба не може, кулминационната точка на празника е на площад „ Тройката “ в Бургас, където майстор-готвач Иван Звездев подготви вкусни морски ястия за всички.

" Рибена супа, избистрен рибен курбан и миди с булгур – остарялата рецепта на Черноморието. Преди хората да познават ориза, булгурът е замествал. Затова и до ден сегашен пълненото агне съвсем в цялата страна е с булгур и по-рядко с ориз ", споделя Иван Звездев, майстор-готвач.



А безплатното разпределяне на съвсем 5 хиляди порции рибена супа и миди изви големи опашки по целия площад в Бургас.

" Търсим повече мотиви за наслада, повече мотиви за усмивки, пък и бургазлии да се гордеят,защото това е огромно благосъстояние - да имаме двоен празник, с изключение на на обичайна дата 6-ти декември, само че и при летния Никулден на 9-и май. Първият опит е малко нерешителен, само че следващата година очаквайте по-мощна и атрактивна стратегия ", даде обещание Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

А поверието за риболовците е, че на летния Никулден морето се отключва за лов на риба до 6-и декември, когато алегорично се заключва.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР