БтвВ България има резерв на пазара на труда от минимум

...
БтвВ България има резерв на пазара на труда от минимум
Коментари Харесай

Иван Нейков: В България има резерв на пазара на труда от минимум 500 000 работници

Бтв

В България има запас на пазара на труда от най-малко 500 000 служащи, а работодателите упорстват за импорт на служащи от трети страни. Това разяснява за Българска телеграфна агенция шефът на Балканския институт по труда и обществената политика и някогашен обществен министър Иван Нейков.

Той уточни, че измежду тези 500 000 служащи са хората с увреждания в трудоспособна възраст, както и тези, за които се твърди, че нито учат, нито работят, а съгласно специалистите на Балканския институт по труда и обществената политика работят доста крепко, само че в сивата стопанска система.

В запаса влизат и към 200 хиляди млади пенсионери, които няколко години след пенсионирането имат безусловно непокътната работоспособност, сподели Нейков.

Експертът счита, че настояването на бизнеса за внасяне на служащи от трети страни е в неверна посока, тъй като внасянето на огромни групи хора, въпреки и с благородната концепция да се запълни недостига на пазара на труда, има минуси.

Нейков счита, че това може да породи обществени и културни проблеми, както и проблеми, свързани с персоналния живот на тези хора – нужда от споразумяване на жилища, опазване на здравето, ориентирано към тях. Много български служащи считат, че вносът на служащи от трети страни се употребява и като напън за задържане на заплатите в страната, разяснява още Иван Нейков.

По думите му работодателите не си дават сметка, че това е улица без излаз,тъй като ще докара до доста спомагателни разноски за тях. " Защото следва навлизането на огромни групи хора, а не на по 10 камериерки, които да бъдат настанени в хотела, в който работят и да им се поемат разноските за храна ", аргументира се специалистът.   

Реални знаци за идна рецесия в българската стопанска система към момента няма, сподели още Нейков. Той добави, че няма и аргументи да считаме, че има нещо, което не сме създали и рецесия ще ни изненада.   

Експертът счита, че прогнозата за 3-процентна инфлация за следващата година ще понижи розовия цвят в оценките на ръководещите за това, че 2019 година ще е година, в която хората ще имат по-висока покупателна дарба. Натрупаната инфлация от тази и последваща година ще сведе до дребни параметри, в случай че изобщо докара до повишаване на покупателната дарба, а не до заледяване, сподели Нейков.   

По отношение на промяната в политиките за хората с увреждания Нейков сподели, че би трябвало да се означи, че промяната е направена под напън, което е имало и позитивни, и негативни страни. Ако не беше този напън, аз съм сигурен, че тематиката още веднъж щеше да бъде подмината, щеше да бъде даден от бюджета някой лев от горната страна за хората с увреждания и това е, разяснява Нейков.

Натискът имаше решаващо значение за основаване на новата правна рамка, новите правила, даже и новото отношение към хората с увреждания, съобщи Нейков. Според него негативното на работата под напън е, че когато се работи по този начин, рискът да се сбърка е огромен.  

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР