БСП ще подкрепи на първо четене двете предложения за великденски

...
БСП ще подкрепи на първо четене двете предложения за великденски
Коментари Харесай

Георги Гьоков, БСП: Добавките към пенсиите да се запишат в закон

„ Българска социалистическа партия ще поддържа на първо четене двете оферти за великденски добавки за пенсионерите. Но ще внесем предложение сред първо и второ четене всички пенсионери да получат великденски добавки – тези с пенсии до линията на беднотия да получат по 100 лева, а останалите по 50 лева “

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков от парламентарната естрада.

Той уточни, че нужните за това средства са 129 млн. лева и ще бъдат за сметка на преструктуриране на разноските на ДОО и на трансфер от държавния бюджет.

„ Считаме, че това предложение е заслужено и ще е добре всички да се обединим към него, с цел да покажем, че се отнасяме отговорно към българските пенсионери “, означи Гьоков.

Той разкритикува това, че великденските добавки се оферират популистки директно преди избори, а когато Българска социалистическа партия е предложила те да бъдат включени в бюджета при неговото разискване в края на предходната година, не е срещнала разбирането на болшинството.

„ Намирам за неприемливи и препоръчаните източници на финансиране на двете предложение. ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират тези добавки да са единствено за сметка на бюджета на ДОО, а предлагането на „ Възраждане “ е безусловно недопустимо, искайки да вземат персоналните пари от персоналните пенсионни партиди на близо 4 млн. българи, родени след 31 декември 1959 година, които са избрали да се обезпечават в частните пенсионни фондове “, сподели още Гьоков.

И акцентира: „ От Българска социалистическа партия не ревнуваме, че други направиха тези оферти и ще ги подкрепим, тъй като каквото и да се даде на пенсионерите, то все ще е в тяхна поддръжка, изключително за хората с най-ниски пенсии. Огромна част от пенсионерите имат потребност от тази добавка, с цел да могат да отбележат почтено този ярък християнски празник. “

„ Ще внесем промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с които да задължим всички държавни управления да дават коледни и великденски добавки, с цел да не зависят от благоволението на ръководещите и да би трябвало в последния миг да се търсят средства за тях “, разгласи Георги Гьоков.

В изявлението си той разкритикува държавното управление, че в държавния бюджет не са планували великденски добавки за пенсионерите, както и преди този момент за Коледа, с което се е нарушила политика, следвана от разнообразни държавни управления от Тройната коалиция през 2005 година до наши дни.

„ Министър-председателят, министърът на финансите и министърът на труда и обществената политика се оповестиха за „ трайно повишение на приходите, вместо еднократни добавки “ и с възторг и вдъхновение оповестиха, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от средата на годината. Но пропуснаха да кажат, че това нарастване е заложено в българското законодателство много преди те въобще да се подвизават като политици и няма нищо общо с коледните и великденските добавки. То не е подарък за българските пенсионери от Николай Денков, Асен Василев или Иванка Шалапатова, а е тяхно право по закон “, безапелационен бе Георги Гьоков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР